Szórakozás

Konyhafőnök: Csendes terrorista a Michelin-csillagos új zsűritag

Az RTL Klub A konyhafőnök című gasztro realityje hamarosan új zsűritagokkal tér vissza a képernyőre. Fördős Zé mellett Wossala Rozina, A konyhafőnök műsor első évadának második helyezettje és Sárközi Ákos, Michelin-csillagos séf értékeli majd a játékosokat. Ákossal élete első komolyabb televíziós munkájáról beszélgettünk.

Váratlanul ért, hogy felkértek a Konyhafőnökhöz?

Teljes mértékben váratlanul ért, hogy megkerestek, bár azt tudni kell, hogy az RTL Klub Konyhafőnök első szériájában szerepeltem már meghívott séfként, mutattam nekik egy ételt. Meglepődtem, de örültem is a felkérésnek. Mielőtt a forgatások elkezdődtek, nagyon rettegtem. A konyha egy zárt világ, ezért furcsa volt kilépni egy olyan közegbe, ahol kamerák figyelték minden mozdulatomat és ötven-hatvan ember nézi, hogy mikor mit csinálok.

Mennyire vagy szigorú?

Csendes terrorista vagyok, nem a kiabálós séfek közé tartozom. Persze nálam is van olyan, hogy kihoznak a sodromból, de jobban hiszek a kommunikációban. Én csapatot akarok építeni és nem egyéni versenyzőkkel küzdeni a konyhában. Szigorú vagyok, de mindent megteszek a csapatomért, harcolok, ha bántják őket.

Fotó: RTL Klub
Fotó: RTL Klub

Nem került veszélybe az állásod?

A munkahelyemen boldogok voltak, de féltek is ettől. Kockázattal jár, ha egy vezető séf otthagyja a konyhát egy időre. Mindent megbeszéltem a csapatommal, hogy mi lesz a dolguk, amikor nem vagyok ott. Forgatások szünetében vagy a végén mindig ott voltam az étteremben. Nem került veszélybe az állásom, sőt, jót tesz, hogy viszem a jó hírüket.

Hogyan lesz valaki Michelin-csillagos séf?

Úgy, ha valakit erre érdemesnek ítélnek meg a Michelin tesztelők. Sosem fedik fel magukat, egy étteremben négyszer-ötször is fogyasztanak akár egy évben. Nem tudjuk, hogy ki a tesztelő. Lehet család, pár, egyedül, akármi. Egyetlen emberrel találkozunk tőlük évente, egy Michelin ellenőrrel, aki csak adatot egyeztetni jön. Leül, fogyaszt, fizet, aztán felfedi magát, és kérdez: ugyanaz-e a séf, a tulajdonos, a személyzet, változott-e az étlap, hogyan szerezzük be az alapanyagokat. Ő nem tesztel, csak információkat gyűjt. Amikor egy ilyen ember felfedi magát, riadóláncban hívják egymást az éttermek a pontos személyleírással. Nem olyan régen kaptunk egy telefont, hogy egy finom angol úriember az ellenőr, szinte lerajzoltuk magunk előtt az arcát, nagyon vártuk. Meg is érkezett. Első nap fogyasztott, fizetett, elment. Nem értettük, hogy mi van. Aztán visszajött másnap és harmadnap is, de nem fedte fel magát, csak fogyasztott, fizetett, és elment. Én teljesen ki voltam borulva, azt hittem, hogy elveszik a csillagot. Már azon gondolkodtam, hogy felmondok. Erre megjelent egy teljesen átlagos kinézetű másik férfi, aki felfedte magát, hogy ő az ellenőr. Hatalmas kő esett le a szívemről. Egyébként hosszú ideig el sem hittem, amikor 2014-ben kiderült, hogy Michelin-csillagot kaptunk. Határtalan boldogság ez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik