Szórakozás

Nem Tyra Banks az első celebtanár

kevin spacey (kevin spacey, )
kevin spacey (kevin spacey, )
Nemrég írtuk meg, hogy Tyra Banks a Stanford Egyetemen lesz (eleinte) vendégelőadó. Viszont nem ez az első eset, hogy hírességek tanítanak egy-egy tárgyat - lenti gyűjtésünkben megtaláljátok, hogy kikkel futhat(ta)tok (volna) össze, ha külföldi továbbtanulás mellett döntötök.

Kevin Spacey

A színész nemcsak az Old Vic színház művészeti vezetője volt több mint egy évtizedig (2015-ben ezért díjat is kapott), de 2008-ban – Patrick Stewart helyét átvéve – vendégprofesszorként dolgozott az Oxfordi Egyetemen. Az elég hosszú titulushoz (Cameron Mackintosh Visiting Professor of Contemporary Theatre at St. Catherine’s College) annyi kell, hogy valaki minden félévben legalább egy órát, műhelyt vagy szemináriumot tartson. Őt 2009-ben Michael Frayn váltotta.

James Franco

James Franco a 2002-es Pókemberben nyújtott alakítása miatt vált leginkább ismertté, karrierje viszont nemcsak színészkedésből állt: dolgozott rendezőként és szövegíróként is, emellett pedig több egyetemet is elvégzett. Akadt olyan is, ahol tanított: a New York-i Egyetemen (NYU) 2011-ben arra tanította a hallgatókat, hogy miként lehet a költészetet filmmé alakítani.

💥 IN DUBIOUS BATTLE – Premiering at THE VENICE FILM FESTIVAL 💥

James Franco (@jamesfrancotv) által közzétett fénykép, 2016. Júl 28., 19:30 PDT

Plácido Domingo

Az augusztus 10-én Magyarországon koncertet adó Plácido Domingónak sem ismeretlen a katedra: a három tenor egyike 1994-ben a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) zeneprofesszorként dolgozott.

Nagyon szeretek ide járni, csodás dolog fiatalokkal együtt dolgozni

– nyilatkozta akkor.

Kanye West

Ha azt hittétek, West pont a tanításból marad ki, akkor bizony tévedtetek. A rapper egyébként nem végezte el a főiskolát, vendégprofesszorként azonban ellátogatott az Oxfordi Egyetemre, a Harvardra és a Los Angeles-i Trade-Technical College-be is. Mindhárom intézményben a művészet és a dizájn kapcsolatáról beszélt, illetve arról, hogy őt mi inspirálja, és hogyan sikerül összpontosítania.

Amal Clooney

George Clooney feleségének nemcsak kiváló stílusérzékkel megáldott sztárügyvéd, de szakmai tudását is továbbadja. Ő maga a Oxfordi Egyetemen végzett, a leendő jogászokat viszont már a Columbia Law School emberjogi intézetében, a The New Schoolban és a University of North Carolina at Chapel Hillen tanítja.

❤️

Amal Clooney (@amalclooney) által közzétett fénykép, 2016. Jún 21., 08:40 PDT

Oprah Winfrey

A műsorvezetőről köztudott, hogy szenvedélye az oktatás: Johannesburgban például megnyitotta a kizárólag nőknek szóló Oprah Winfrey Leadership Academy-t, emellett pedig társprofesszora volt egy vezetéssel kapcsolatos kurzusnak a Northwestern Egyetemen.

Spike Lee

Lee több filmjét is Oscar-díjra jelölték, de tanári pályája is figyelemreméltó: 2002 óta tanít a New York-i Egyetemen, kurzusa pedig annyira népszerű, hogy általában 25-szörös túljelentkezés van rájuk.

Olyan filmkészítő, aki ott segít, és annyit ad vissza, ahol és amennyit csak tud

– mondta róla az egyetem személyzetének egyik tagja.

A testnevelők

Fizikumukat tekintve talán senkit nem sokkol a hír, hogy – még a hírnév előtt – a Rambo-filmekből is ismert Sylvester Stallone és A szupercsapat filmek főszereplője, Mr. T (Laurence Tureaud) is testnevelést oktattak. Előbbi a svájci Leysinben, utóbbi pedig Chicagóban tette mindezt.

Az angoltanárok

Stephen Kingben és J. K. Rowlingban közös, hogy mindketten angolt tanítottak, a különbség pedig az, hogy utóbbi idegennyelvként oktatja. Kinggel a Hampden Akadémián találkozhattak a szerencsések, Rowlinggal pedig egy portugál nyelvintézetben New Yorkban.

Via 1, 2, 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik