Szórakozás

Rendőrök vizsgálják Czeizel spermájának ügyét

Czeizel-Endre(650x433).jpg (Array)
Czeizel-Endre(650x433).jpg (Array)

Már két nyomozás van folyamatban a Czeizel Endre halála után nyilvánosságra került spermadonorügyben. Az alapügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Készenléti Rendőrség emberi test tiltott felhasználása miatt indította. Ezzel párhuzamosan az V. és XIII. kerületi ügyészségnél tett feljelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztály életvédelmi osztálya is nyomozást kezdeményezett embrióval végezhető kutatás szabályainak megsértése ­miatt – írja a Blikk.

Amikor a leukémiában elhunyt tudós a spermáját szeretője, Dóra rendelkezésére bocsátotta, több bűncselekményt is elkövethetett. Sőt nemcsak ő, hanem az az intézmény is, amely tárolta a spermát, és a jogszabályokat felrúgva beültette azt. A rendőrség vizsgálja, hogy melyik klinikán, mikor került sor a két beültetésre. Hiszen kettő gyermeke született Czeizel Endrétől a fiatal hölgynek, s mindkettő mesterséges úton fogant. Mivel a neves genetikus házasságban élt, erre a magyar jogszabályok szerint nem kerülhetett volna sor. Felmerültek olyan információk is, mely szerint Czeizel maga végezte el a beavatkozásokat, de ha így is történt, ehhez valakinek biztosítania kellett a kórházi körülményeket, speciális gépeket, asszisztenciát.

Az ügy Czeizel Endre hagyatéki tárgyalásán robbant ki: az egyik dokumentumról, amely a gyermekek fogantatásával, születésével és anyaköny­veztetésével kapcsolatos mappában volt, kiderült, hogy okirat-hamisítás történt, mert egy idegen férfi neve került a papírokra, vagyis hamis néven végezték el az eljárást és a beavatkozást.

Czeizel szeretőjének ügyvédje, dr. Lichy József csak annyit közölt a lappal: tudomásuk van a folyamatban lévő eljárásokról, és mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik