Szórakozás

Kiderült, merre kolbászolnak a macskák, ha épp nincsenek szem előtt

GPS-t tettek cicákra, és kiderült: rettentő messzire elcsászkálnak.

Ha macskánk gyakran játssza azt, hogy egész napokra eltünedezik, és mondjuk, amikor este előkerül, tele van harapásnyomokkal, netán hoz ajándékba pár patkányhullát; esetleg több napra is lelép, majd nagycsaládosként tér haza, na, szóval, az ilyen esetekben milyen jó lenne tudni, merre járt a kis disznó!

Pontosan ez a gondolat (vagy valami hasonló) járt azoknak az ausztrál kutatóknak is a fejében, akik GPS-nyomkövetőkkel láttak el több mint egy tucat macskát, majd kóborlásaik eredményét térképeken ábrázolták.

Central Tablelands Local Land Services
Central Tablelands Local Land Services

A kutatás egyik vezetője a Mashable-nek elmondta: gyakran hallani macskatulajdonosoktól, hogy az ő cicájuk bezzeg sosem kódorog semerre – ezért a szakemberek úgy gondolták, nem lenne haszontalan látványosan illusztrálni számukra, mekkorát tévednek.

A térképekből sok minden kiderülhet egy-egy gazdi számára: a cicák által gyakran látogatott helyszínekből például lehet következtetni arra, hogy mi mindent csinálhatnak napközben a kedvenceik. A macskatulajokat leginkább az lepte meg, milyen messze elmászkálnak az állatkáik – néhány Mirci olyan távolra elkóborolt, hogy a kutatók először GPS-adathibának vélték a mérési eredményeket.

A kísérlet után néhány gazda – nem meglepő módon – úgy döntött, kis barátját (legalább éjszakára) inkább a lakásban tartja.

Central Tablelands Local Land Services
Central Tablelands Local Land Services

Ajánlott videó

Olvasói sztorik