Olvasas(960x640).jpg (Array)
Szórakozás

Végre kiderült, miért imádjuk annyira a régi könyvek illatát

24.hu
24.hu

2016. 05. 17. 14:21

Korábban a témában:

Ha mi magunk nem is nyomjuk egyből az orrunkat minden kinyitott könyvbe, biztosan ismerünk olyanokat, akik a verseket, regényeket nem csak olvasni, hanem szagolni is imádják. A miértekre azonban nem volt magyarázat. Ez idáig.

A Sci Show csapata utánajárt a kérdésnek.

A könyvek ugyebár borítóból, papírból és tintából állnak, ezek az alkotóelemek pedig kémiai vegyületekből épülnek fel. Idővel, a környezeti hatásokra válaszul, mint a nedvesség, a hő és fény, ezek a vegyületek bomlásnak indulnak. Amikor ez megtörténik, illékony szerves vegyületek (angolul VOC, Volatile Organic Compound) szabadulnak fel a papírlapok közül. 

Attól függően, hogy ki készítette a papírt és kötötte be a könyvet, ezek a felszabaduló vegyületek különbözőek lehetnek. Íme néhány példa, melyeket talán megtalálhatsz kedvenc irodalmi művedben.

Benzaldehid: A természetben ez a vegyület megtalálható a mandulában, ezért könnyen megeshet, hogy ennek a csonthéjasnak az illatára emlékeztet valamelyik kötet.

Vanillin: ez a vegyület biztosítja a vanília illatát és ízét. Szóval nem véletlen, ha kiérződik egyes olvasmányokból.

Az etil-benzol nemcsak a könyvekben, hanem a festékekben, műanyagokban és tintákban is megtalálható. Kissé édeskés az illata.

A 2-etil-hexanol olyan alkohol, amit ízekhez, illatokhoz és oldószerekhez használnak. Finom, virágos aromája van.

Hidrogén-peroxid: Főként az új könyvek vegyülete, mivel segít fehéríteni a papírt. Ropogós, friss illatot biztosít a nyomdából érkezett kiadványoknak.

Ha akarja, nézze meg ezt az angol nyelvű videót is.

A tudósok a fent felsorolt vegyületeket vizsgálva derítik ki, hogy egy könyv milyen öreg, illetve, hogy átesett-e valaha víz vagy tűzkáron. Mindezzel azért fontos tisztában lenni, mert ezen információk birtokában hatékonyabban meg lehet óvni a könyveket a jövő generációjának.

(via HelloGiggels)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.