Szórakozás

Nem a szerelem hívta életre a monogámiát – de akkor mi?

Lehet, hogy el fogunk most keseríteni néhány romantikus lelket, de egy új tanulmány alapján úgy tűnik, a monogámiának és a szerelemnek nem túl sok köze van egymáshoz. Legalábbis kezdetben nem volt.

Őseink valószínűsíthetően sokkal praktikusabb oknál fogva cövekeltek le egy partner mellett. Nevezetesen a chlamydia, szifilisz, gonorrhoea és egyéb szexuális úton terjedő kórságok számának növekedése miatt.

A harminc vagy kevesebb főből álló vadászó-gyűjtögető csoportokon belül az ilyen jellegű fertőzések elterjedése csupán minimális hatással volt a nagyobb népességre, és viszonylag gyorsan le is csengtek. Ám amikor az emberek letelepedtek, és gazdálkodni kezdtek, mondjuk egy faluban, a terméketlenséget okozó szexuális úton terjedő betegségek is gyorsan terjedni kezdtek, és ez veszélyeztette a szaporodást.

A kutatók feltevésüket számítógépes modellezéssel bizonyították.

Ez a kutatás megmutatja, hogy természet milyen erősen befolyásolja a társadalmi normákat.

– magyarázza Chris Bauch, a University of Waterloo professzora.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A kutatók szerint, ha a férfiak váltogatják a partnerüket, az növeli szexuális úton terjedő betegségek számát, és csökkenti a szaporodás esélyét. Mivel a monogám férfi több olyan utódot képes felnevelni, akik másolják az ő viselkedését.

Továbbá az is előny lehet, hogy egy monogám férfi elbánik a nem monogámokkal a csoport biztonsága érdekeben.

A tanulmány segít elmagyarázni annak a rejtélyét, hogy miért váltak az ősi, nem monogám csoportok monogámmá annak ellenére, hogy ez ritka és igen nehezen kivitelezhető volt akkoriban.

Felmerül tehát a kérdés, hogyha az orvostudomány meg tudja gyógyítani a szexuális úton terjedő betegségeket, akkor elképzelhető, hogy idővel visszatérünk a poligámiához?

A modern társadalmak bonyolultabban működnek. Azt hiszem, még túl korai azt találgatni, hogy eltűnik-e házasság, illetve visszatér-e a többnejűség

– mondja a professzor.

(via Foxnews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik