Szórakozás

Rábaközi Andrea: “Mindenki modell szeretne lenni”

A 80-as, 90-es évek magyar modelljei valódi sztárok voltak. A kártyanaptáraktól a nejlonzacskókig, mindenhonnan ők mosolyogtak ránk. Reklámoztak televíziót, kozmetikai szereket és százszámra készültek róluk a divatfotók. A legismertebb manökenek arca olyannyira összenőtt az általuk reklámozott termékkel, hogy még az évtizedekkel későbbi generációk is kapásból tudták, ki volt például az egykori Sugár lány.

A Story Extra kamerái előtt a nyolcvanas évek hazai szupermodelljei, Liener Márta – aki ma egy ügynökséget irányít – és Rábaközi Andrea, divatiskolai tanár beszélt a modellszakma akkori, és mostani kihívásairól.

“Én a méreteimmel később kezdtem kifutós modellként. Inkább elkönyveltek fotó modellként, szerepeltem rengeteg videoklipben, fürdőruha-, fehérneműmodell voltam. Mert valóban, nőiesebb méretre nem volt szükség a kifutókon; és aztán felfedezett egy divattervező, és neki lettem a kedvence – Pataki Ági után. (…)

Én nem vagyok olyan típus, hogy egyszál magam a nagyvilágban, modellszállásokon helyt állva, és menni az összeírt címekre és castingokra. Nem, én ehhez mindig lusta voltam. Mindig örültem, amit itthon elértem ebben a szakmában. Örültem, hogy szeretet a divatszakma, szerettek velem dolgozni, de úgy ennyi elég volt. (…) 

Mindenki modell. Tehát aki már kicsit csinosabb, szépen tud mosolyogni, és esetleg még fotogén is, arra mindig rásütik, hogy modell. Pedig nem. Régen volt a kifutós modell, aki bizony manapság 180 centi fölött és bizony 50 kg alatt van. És ez nem fog változni. Ezt is mindig őszintén elmondom. Tehát az a legnehezebb, kifutós modellként megfelelni” – mondta el Rábaközi Andrea, aki egykor Geszti Péter múzsája volt.

“Én igazából sosem voltam modell, és nem is szerettem volna az lenni. Ez egy tök véletlen, hogy ezáltal lettem ismert. Én mindig énekelni szerettem volna, és végül is azzal kerestem a kenyeremet, egészen a második gyerekem megszületéséig. (…) Olyan életem volt, meg még remélem, hogy lesz is, amit kevesen mondhatnak el. Nagyon változatos volt, szenvedéllyel teli, nagy koppanásokkal teli. Tehát minden volt benne” – emlékezett vissza Liener Márta, az egykori Sugár-lány.

Olvasói sztorik