Szórakozás

Bemutatjuk az új Maigret-sorozat budapesti forgatási helyszíneit

A szegény ember Sherlockjának bőrébe bújt, Mr. Bean figurájával világsikert aratott Rowan Atkinson Párizs mellett Budapesten nyomoz majd az új Maigret-sorozat első két filmjében.

A magyar tévénézők jó része számára minden bizonnyal a kis belga Hercule Poirot a legismertebb detektív, de sokan francia kollégáját, Jules Maigret-t is ismerhetik, hiszen a Georges Simenon által jegyzett regényfolyamból a kilencvenes évek elején már készült egy – néhány jelenet kivételével szintén kizárólag Budapesten forgatott – brit tévéfilmsorozat, főszerepben az azóta lovaggá ütött Sir Michael Gambonnal.

Közel huszonöt évvel később az ITV egy újabb sorozat elkészítése mellett döntött, melynek címszereplőjét immár a Mr. Bean figurájával világhírűvé vált Rowan Atkinson alakítja.

Maigret

De miért válaszották épp Budapestet? A választ maga Rowan Atkinson adta meg a RadioTimes-nak:

“Párizs már nem olyan, mint 1955-ben volt, Budapest viszont sokkal inkább. Itt még találhatsz az utcák macskaköveiből kinövő fűcsomókat. Az is jó benne, hogy az építészete egyértelműen európai az építészete, ez pedig összhangban van Párizséval.

A lap hozzátette:

“Magyarország fővárosának fákkal szegélyezett sugárútjai, Haussmann-szerű épülettömbjei, szecessziós épületei és csodás hídjai vannak. Hasonlósága nyugati rokonához – Budapestet Kelet Párizsaként emlegették – itt még nem ér véget: kávéházaiban, elegáns cukrászdáiban és éttermeiben nívós magyar borokat szolgálnak fel.”

A három nappal ezelőtt bemutatott első részből – mely a Maigret csapdát állít címmel megjelent regény történetét dolgozza fel – most kiválogattuk a felismerhető magyar helyszíneket, melyek közt csodás belső udvart, nyolcadik kerületi utcákat és belvárosi, de néhány apró kiegészítővel párizsiassá tett tereket láthatunk, ahol az utakat kedves kisautók és gyönyörű Citroën Traction Avantok járják.

Szabadság tér – az első képen a Zoltán utca torkolata, a másodikon pedig az MTV-székházként ismertté vált Tőzsdepalota (Alpár Ignác, 1897-1907)

0j
12j

A Tőzsdepalota lépcsőházainak egyike, az autóbejáró mellett

tozsdepalota-lepcsok

Farger Kávézó, Szabadság tér – a kép bal szélén egy Budapest-címeres kandeláber részletével

farger

13j

Az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság székháza, Szabadság tér 16. (Meinig Artúr, 1900-1902)

20j

1j

 

adria-lepcso

 

adria

Az előző épület Zoltán utca felőli oldala

18j

Kettő a Várba tartó lépcsők közül – az első fotón a Hunyadi lépcső

19j

A Toldy Ferenc és Szabó Ilonka utcát összekötő lépcső, a Franklin utca felső szakasza

2j

Néprajzi Múzeum, korábban az Igazságügyi Palota, Kossuth Lajos tér (Hauszmann Alajos, 1893-1896)

6j

7j

A Festetics-palota Andrássy- és Festetics-terme, Pollack Mihály tér 3. (Ybl Miklós, 1862)

8j

festetics

A Nemzeti Múzeum kertje

11j

A Koszorú és Magdolna utca találkozásánál lévő házak, valamint a Magdolna utca néhány méterrel feljebbi szakasza

koszoru-magdolna2

 

17j

9j

Az Andrássy út a Kodály körönd felé – a kép bal szélén az Országos Egészségfejlesztési Intézet egykori székháza (Andrássy út 82., ép.: Löffler Sándor és Béla, 1917), melyet a budapesti szellemházakkal foglalkozó cikkünkben is említettünk

15j

Akadnak szentendrei helyszínek is

3j

4j

5j

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik