Szórakozás

Kállay-Saunders András: Már 2016-ot írunk, emberek! Nem kéne, hogy téma legyen a bőrszín

Két évvel ezelőtt már bizonyított Magyarországnak, amikor az Eurovíziós Dalfesztiválon ötödik helyen végzett, ennek ellenére még mindig utolérik a rosszindulatú megjegyzések.

Szombaton lesz A Dal döntője, karnyújtásnyira vagy az újabb győzelemtől. Hogyan készültök?

Egy kicsit változtatunk a produkción zeneileg. Pierrot adott néhány tanácsot nekünk, azokat megfogadtuk és a szerint alakítottuk át a dalt. Hisszük, hogy a zsűri szerint ott a helyünk a TOP 4-ben, ahol majd a nézők dönthetnek rólunk.

Két évvel ezelőtt vagy most keményebb a verseny?

A mostani mezőnyt erősebbnek érzem, mint a két évvel ezelőttit, ráadásul, most nehezebb helyzetből indulok. A korábbi eurovíziós szereplésem miatt vannak, akik úgy gondolják, hogy idén másnak kéne a lehetőséget adni. Ez is egy nézőpont természetesen, igaz, ezek az emberek nem veszik számításba, hogy ha most kijutunk, akkor reális eséllyel indulhatunk a nemzetközi versenyen, hiszen 2014-ben már megszeretett egy nagyobb és aktívabb külföldi közönség, rajongótábor, akik örömmel, szavaznának ránk odakint.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A Dal idei mezőnye nagyon színes. Sok az új arc, a különleges stílus. Elég, ha valaki csak egy jó dalt ad a közönségnek? Ki lehet a legnagyobb ellenfeletek?

Nem elég egy jó dal, showt kell csinálni. Eddig minden alkalommal igyekeztünk úgy összerakni a produkciónkat, hogy a nézők egy pillanatig se unatkozzanak, próbáltunk meglepetést okozni. Azt viszont, hogy ki lehet most a legnagyobb ellenfelünk, nem tudom megmondani. Annyira színes a mezőny, annyi különböző stílus van, hogy mindenki mellett szólnak érvek.

Sokan emlegetik Freddie-t nagy esélyesként, aki maga is elismerte, hogy a te dalod indította el őt a siker útján. Most pedig könnyen lehet, hogy kiüt a nyeregből. Mit szólnál hozzá?

Nem véletlenül írtam meg neki a Mary Joe-t, tudtam, hogy valami jót fog kihozni belőle. Sokan mondták már, hogy most majd bánhatom, amiért nekiadtam a dalt, de nem bánom. Akkor sem fogom bánni, ha Freddie nyeri meg a versenyt, mert tudom, hogy sikeres tudna lenni kint is.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A párod, Tolvai Reni nem jutott el a döntőig sem. Nem volt elég jó?

Reni dala nem igazodik a hazai zenei közizléshez, inkább a külföldi hallgatókat célozza meg. Ott az emberek jobban kedvelik ezt a kicsit furcsa RnB-stílust, itthon a hagyományosabb hangzásokat szeretik. Az én produkciómra is mondták már, hogy vissza kéne belőle venni egy kicsit, nem kéne a testfestés meg a szakadt póló, elfogadom, de a dal pont arról szól, hogy vállaljuk, hogy azt, akik vagyunk. Én most ilyen voltam, lehet, hogy a döntő napján másmilyen leszek. Ettől szép az egész.

És persze a magyarok nem csak a merész színpadképen húzzák fel a szemöldöküket. Sokan azt sem tudják elfogadni, hogy más a bőrszíned vagy éppen angolul énekelsz.

Emlékszem, amikor két évvel ezelőtt én képviseltem Magyarországot, csak itthonról kaptam negatív kommenteket. Sokan a bőröm színe miatt támadtak, azzal, hogy nem is vagyok magyar. De már 2016-ot írunk emberek! Rég nem kéne, hogy ez téma legyen. Rég…
Az, hogy angolul énekelünk, szerintem csak előnyt jelent. Szeretem a magyar nyelvet, de azt csak mi értjük. Angolul jobban eljut az üzenetünk a külföldiekhez, ami előny, ha szavazásra kerül a sor.

Hányadik hellyel leszel elégedett, ha te mehetsz ki Stockholmba?

Két éve ötödik voltam, most az első hely a cél. Tudom, hogy mindig azt mondják, Magyarország soha nem nyerheti meg az Eurovíziót, de ez is csak egy nézőpont, egy hozzáállás, én máshogy látom, és hiszek abban, amit csinálunk.
Én tényleg  hiszek a dalomban, szerintem erős lett és lenne reális esélyünk vele a győzelemre, ha kijutnánk. Ez nem nagyképűség, ez hit, muszáj így hozzáállni ehhez, és magunkhoz. Ha úgy indulnék el, hogy csak a top10-ben szeretnék benne lenni, akkor a 20. helyet sem érném el.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A Dal győzelme mellett még milyen célkitűzések lebegnek előtted?

Szeretném, hogy minél többen megismerjenek, meghallgassanak minket, Kállay Saunders Bandként, itthon és külföldön egyaránt. Szeretném, ha külföldön is rendszeresen felléphetnénk, valamint, ha zenéink országhatártól függetlenül jutnának el minél több emberhez. Úgy gondolom, hogy egy eurovíziós siker valóban ugródeszkát jelenthet nemcsak a zenekarunknak, hanem az egész hazai zenei kultúrának.

2010-ig New Yorkban éltél. Nem lett volna könnyebb, ha eleve ott kezded el építeni a zenei karriered?

Mielőtt még Budapestre költöztem, voltak Amerikában is lehetőségeim, de amikor a színpadra álltam, nem bírtam megszólalni, remegett a kezemben a mikrofon. Igazából a Megasztárnak köszönhetem az önbizalmam. Most, amikor már ezzel a magabiztossággal visszamentem New Yorkba, többen is érdeklődtek irántam. Ha sikerülne a zenekarommal egy hónapot kint töltenünk, koncerteznünk, biztosan több szakemberhez eljutnánk. Na, ennek létrejöttében is segítene egy stockholmi siker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik