Szórakozás

A szíve mélyén volt egy huncut vágya az Obamáékkal táncoló 106 éves nőnek

Vírusvideó-sztár lett néhány napja a 106 éves Virginia McLaurin, még ha ő pontosan nem is tudja, hogy ez mit jelent. Annyit érzékel csak, hogy amióta megtáncoltatta az Obama házaspárt a Fehér Házban, állandóan csörög a telefonja, ha pedig kimozdul otthonról, vadidegen emberek állítják meg lépten-nyomon az utcán.

A videó vasárnap, nem sokkal hajnali fél négy előtt került fel a Fehér Ház Facebook oldalára. Aztán majdnem 26 óra telt el, amire Virgina McLaurin tudomást szerzett a létezéséről, és nagyjából 33, mire először megnézte.

A 106 éves hölgy vezetékes telefonja (csak olyan van neki) hétfőn reggel öt óra körül csörrent meg először. Az egyik unokája volt az, aki azt kérdezte tőle, miért nem szólt, hogy benne lesz az összes híradóban.

„Mert én sem tudtam róla” – érkezett a válasz.

Világhír

Miután letette, Virginia telefonja újra megcsörrent, majd újra, és újra. Így ment egészen addig, amíg el nem indult egy belvárosi étterembe, ahol a Washington Post újságírójával beszélt meg találkozót. Amikor az étterem tulajdonosa felfedezte a vendégek között, azonnal Virginia asztalához sietett, hogy személyesen üdvözölhesse.

„Köszönöm, hogy beengedett” – mondta neki teljesen komolyan az asszony, aki túl jól emlékszik arra, hogy honnan jött. Amikor kislány korában gyapotot szedett, és kukoricát morzsolt a szüleivel Dél-Karolinában, még bolondos álomnak is túl merész volt, hogy egy napon, majd beteheti a lábát egy olyan étterembe, ahol fehérek esznek.

Virginia McLaurin 3
Fotó: Europress

Virginia McLaurin 1909-ben született, amikor a rabszolgaság még nagyon is friss emlék volt a déli államokban, és afroamerikai gyerekek nem igazán járhattak ki többet az első néhány általános iskolai osztálynál. Virginia most már kissé szégyenkezve vallja be, hogy ő sem ért rá túl sokáig a padot koptatni: 13 évesen adták férjhez. Szintén fiatal férjével New Jersey északi részére költöztek, és ott éltek egészen addig, amíg a férfi 1939-ben meghalt egy kocsmai verekedésben.

Az akkor 30 éves asszony két gyermekével a nővéréhez költözött a fővárosba, ugyanabba a lakásba, ahol ma is él. Virginia fia már meghalt, de 83 éves lánya jól van. Korábban tehetősebb családok házvezetőnője volt Silver Springen, és vezetett egy mosodát is, még abban az időben, amikor a nők nem dolgozhattak férfiöltönyökkel.

A 106 éves McLaurin egyedül, és teljesen önállóan él. Minden házi munkát maga végez, kivéve a mosást, mert mosógépe nincs. Annyi unokája, dédunokája, ükunokája, és ük-ük-ükunokája van, hogy nem tudja őket számon tartani, de úgy nagyjából ötvenen lehetnek. Annyi biztos, hogy az egyik unokájának az unokája nemrég szült babát.

Voltak a fehérek, és voltak a feketék

Azt mondja amikor a gyermekkorát délen töltötte, szinte elképzelhetetlen volt egy olyan világ, amelyikben a feketék és a fehérek integráltan, együtt élnek. Virginiának már az is álomszerű élmény volt, amikor látta Martin Luther King tiszteletest bemasírozni Washingtonba, 1963-ban.

„Voltak fehérek, meg voltak feketék. Rengeteg dolog volt, amit feketeként nem tehettél meg, és úgy neveltek, hogy ezeket alaposan megjegyezd. Úgy gondoltam ez így marad, amíg világ a világ.”

Ennek ellenére Virginia sohasem volt keserű, sőt! Az emberek egész életében azt kérdezgették tőle, hogy honnan az örökös jókedve. Ő erre azt mondja, hogy egyszerű, semmit sem kell csinálni, csak boldognak maradni. Aggódni minek? Az még soha sem segített.

Virginia McLaurin mélyen vallásos: a világért sem hagyná ki a heti istentiszteletet. Azt mondja ez segít neki frissen, és egészségesen maradni. Meg a sok bab és borsó. Valamelyikben tényleg lehet valami, mert leszámítva egy hátműtétet, amin már vagy ötven éve esett át, Virginának soha sem volt komolyabb betegsége.

„A Biblia szerint a nevetés a legjobb orvosság. Sohasem tudhatod, hogy kit fogsz utoljára látni, amikor elhagyod ezt a világot, úgyhogy jó, ha úgy bánsz mindenkivel, ahogy te szeretnéd másoktól. Légy kedves mindenkivel, és biztos, hogy valakitől visszakapod a kedvességet.”

A kék kosztüm

Virginia éppen tévét nézett, amikor az egyik barátja felhívta a múlt héten. Deborah Menkart azt mondta, jó esély van arra, hogy teljesüljön az álma: az Afroamerikai Történelem Hónapja ünnepségek keretében bejuthatnak a Fehér Házba. McLaurin azóta vágyott erre, hogy Obamát először megválasztották. Amikor 2014-ben egy barátja egy beadványt küldött a Fehér Házba, Virginia ragaszkodott hozzá, hogy az ő kézzel írott levelét is csatolja a dokumentumokhoz.

„Tudom, hogy ön egy nagyon elfoglalt ember, de nagyon szeretnék személyesen találkozni önnel. Elmehetek én az ön házába, ha az úgy egyszerűbb. Imádkozom az Úrhoz, hogy egy napon találkozhassak önnel!”

– írta.

Az utolsó pillanatban érkezett a Fehér Házból az üzenet, hogy másnap szívesen látják Virginiát is, hálából a közösségért végzett áldozatos munkájáért. Az asszony több mint 20 éve a város ifjúságának “nevelőnagyanyja”. Ha a gyerekek szomorúak, azt mondja nekik: „rázd le az ördögöt a válladról” aztán addig bolondozik, amíg el nem kezdenek szívből nevetni.

Virginiának nem volt 24 órája sem a felkészülésre. Nem volt idő új ruhát és cipőt venni, így abba a kék kosztümbe bújt bele, amit a 103. születésnapján viselt. Arra szerencsére még maradt elég idő, hogy Virginia unokája a ruhához illő kékre lakkozza az asszony körmét. Ez később Michelle Obamának fel is tűnt: a videón hallható, ahogy megdicséri Virginia manikűrjét.

Virginia McLaurin 2
Fotó: Europress

30 perc

Amikor Virgina felidézi magában a pillanatot, amikor belépett a Kék Szalonba, azt mondja, alig bírt magán uralkodni. A felvételt elnézve vicces belegondolni, hogy ha ilyen egy magán uralkodó Virginia McLaurin, akkor milyen lett volna, ha szabadjára engedi az érzelmeit.

Ő maga egyébként akkor látta először a felvételt, amikor a Post riportere az étteremben megmutatta neki az iPhone-ján. Tátott szájjal nézte, de nem a jelenetet, ami egy időre világhírűvé tette, hanem a modern technológiát. „Nagyon szeretnék egy ilyet, honnan lehetne szerezni” – kérdezte.

Az ebéd és a beszélgetés után a 106 éves Virginia fogta aranyszínű sétabotját, és gyalog indult hazafelé, végig a 14. utcán. Elhaladt a Howard Theatre melett, ahová régebben táncolni járt. Volt egy speciális „cseresznyeszedés” nevű mozdulata, amit James Brownnak is bemutatott párszor.

Az utcán alig halad, de nem a kora miatt kell lépten-nyomon megállnia, hanem azért mert vadidegenek szeretnének szelfizni vele.

Séta közben, némi töprengés után Virginia még egy dolgot elárult az újságírónőnek. Amikor először megpillantotta Obamát, azt vette észre, hogy mennyire megöregedett a hivatalában. Azért még így is nagyon jóképűnek találta.

„Bárcsak eltölthettem volna vele 30 percet kettesben! Érti ugye? Hiszen maga is nő…” – mondta titokzatosan.

(via Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik