Szórakozás

A szexjelenet, ami négy hónapig készült

Szexjelenetet forgatni sosem egyszerű, mint ahogy azt például ebből az erősen virális videóból már a laikusok is tudják: csak az lehet benn, akinek muszáj, viszont mindenki idegesebb a megszokottnál, a fűtés a csúcsra jár, és a köntösök sosem kerülnek távolabb karnyújtásnyinál. Az idei év egyik legizgalmasabb-legfurcsább Oscar-jelöltje, az animációs kategóriában jelölt Anomalisa esetében azonban ez a különleges bánásmód elmaradt – a küzdelmes jelenet pedig négy egész hónapon át készült!

Oké, mielőtt nagyon aggódna a kedves olvasó, álljon itt még egyszer, mintegy kiemelésképp, hogy ez egy animációs film, azaz nem hús-vér színészek szaladgáltak egy szál pöcsben-csöcsben 120 napon át, „csak” egy csapat animátor kirakózott kőkeményen a szilikonból készült, valósághű bábokkal ebben az időszakban. Az Anomalisa – mely egyébként részben közösségi finanszírozásban készült – munkálatai naponta általában tíz órán át tartottak, mely idő alatt csinos kettő és fél másodpercnyi (!) végleges anyag készült el. Így aztán érthető, hogy a kérdéses ágyjelenet is eltartott egy darabig. A mozi egyébként animációs mivolta ellenére kimondottan nem gyerekfilm, bár erre a szexjelenet szóból alighanem rájöttél, a történet egy kiégett, életunt ügyfélszolgálatos nagy találkozását meséli el egy furcsa nővel, aki megváltoztatja az életét.

anomalisa2

A film szilikonbábokkal és stop-motion technikával készült, minden, a vásznon látott elem valóban elkészült – egyebek mellett a főszereplő vizeletsugara is! – semmit nem turbóztak fel digitális technológiával, ami már önmagában is bravúros, a történet milyenségéről pedig alighanem az alkotók személye még többet mond: az író az a Charlie Kaufman, akinek egyebek mellett A John Malkovich-menetet és az Egy makulátlan elme örök ragyogását is köszönhetjük, a főszereplők hangját pedig David Thewlis és Jennifer Jason Leigh kölcsönzi.

A kérdéses szexjelenet nehézségét is éppen az adta, hogy szilikonbábokat kellett úgy mozgatni, hogy valóságosnak és mélységesen emberinek tűnjön a kép. A jelenet animátora, Kim Blanchette két hónapot töltött csak azzal, hogy kitalálja, hogyan fog majd gyűrődni és mozogni az ágynemű, vagy miként nehezedik majd a két figura az ágyra. A forgatás még ezen felül tartott 3-4 hónapig, a visszhangok alapján meglehetős sikerrel: a kritikusok meghatónak és érzelmesnek nevezik a jelenetet. A filmet itthon a tavaly novemberi Anilogue-on láthatta néhány szerencsés, széles körű forgalmazása sajnos nincs tervben. Az Oscaron ez a film az Agymanók egyetlen reális versenytársa – Shaun, a bárány, komolyan? – ám ismerve az Akadémia kockázatmentes ízlését, valószínűleg nem sikerül díjra váltani a jelölést, bár tény, hogy soha rosszabb győztest, mint a briliáns Agymanókat.

Forrás: CNN

Ajánlott videó

Olvasói sztorik