Szórakozás

Tudta, hogy Dalí, a szürrealizmus félistene nem csak festett, de animációs filmet is készített?

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 24. 16:08

A katalán zseni műve ötvennyolc év után, 2003-ra készült el.

Dalí Walt Disney legnagyobbra becsült munkatársával, a minden poszton bizonyított John Hench-csel 1945 őszén kezdett bele a Destino elkészítésébe. A terv szerint a görög mitológia egyik fejezetét, az Eget és Földet szétválasztó Kronosz és a halandó Dália közti szerelmet szerették volna filmre vinni – mindezt párbeszéd nélkül, mindössze a mexikói zeneszerző, Armando Dominguez egyik művével kísérve.

Disney és Dalí

A második világháború okozta pénzügyi nehézségek 1946 elején azonban a Walt Disney Company-t is elérték, és sok más, éppen folyó munka mellett a Destino gyártását is határozatlan időre szüneteltették, annak ellenére, hogy Dench és Dalí egy tizenhét másodperces részlettel próbálta meg meggyőzni a stúdiót a folytatásról.

Az alapító Walt Disney unokaöccse, Roy E. Disney 1999-ben húzta elő újra a terveket, és bízta azt a cégóriás francia részlegére.

Hench ebben az időben még mindig (sőt, 1939-től egészen 2004-ben bekövetkezett haláláig) a cénél dolgozott, így az ő információi, a fennmaradt naplók, vázlatok, festmények, valamint Dalí Galának küldött levelei segítségével huszonöt grafikus készítette el a teljes filmet.

A kész alkotást 2003 júniusában a franciaországi Annecyben rendezett Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutatták be, és azonnal jelölték is a legjobb animációs filmért járó Oscarra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.