Szórakozás

Tudta, hogy Dalí, a szürrealizmus félistene nem csak festett, de animációs filmet is készített?

A katalán zseni műve ötvennyolc év után, 2003-ra készült el.

Dalí Walt Disney legnagyobbra becsült munkatársával, a minden poszton bizonyított John Hench-csel 1945 őszén kezdett bele a Destino elkészítésébe. A terv szerint a görög mitológia egyik fejezetét, az Eget és Földet szétválasztó Kronosz és a halandó Dália közti szerelmet szerették volna filmre vinni – mindezt párbeszéd nélkül, mindössze a mexikói zeneszerző, Armando Dominguez egyik művével kísérve.

Disney és Dalí
Disney és Dalí

A második világháború okozta pénzügyi nehézségek 1946 elején azonban a Walt Disney Company-t is elérték, és sok más, éppen folyó munka mellett a Destino gyártását is határozatlan időre szüneteltették, annak ellenére, hogy Dench és Dalí egy tizenhét másodperces részlettel próbálta meg meggyőzni a stúdiót a folytatásról.

DESTINO-4

Az alapító Walt Disney unokaöccse, Roy E. Disney 1999-ben húzta elő újra a terveket, és bízta azt a cégóriás francia részlegére.

DESTINO-16

Hench ebben az időben még mindig (sőt, 1939-től egészen 2004-ben bekövetkezett haláláig) a cénél dolgozott, így az ő információi, a fennmaradt naplók, vázlatok, festmények, valamint Dalí Galának küldött levelei segítségével huszonöt grafikus készítette el a teljes filmet.

1946_06

A kész alkotást 2003 júniusában a franciaországi Annecyben rendezett Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon mutatták be, és azonnal jelölték is a legjobb animációs filmért járó Oscarra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik