Szórakozás

Küldhetünk-e végre dobogóra esélyes énekest az Eurovízióra?

Már csak pár nap, és A Dal szombat esti döntőjében kiderül, ki lesz az az énekes – vagy zenekar – aki képviselheti idén hazánkat a Stockholmban megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon. A májusi, nemzetközi eseményen való részvételre Petruska, Oláh Gergő, a Kállay-Saunders Band, Tóth Andi & Berkes Olivér, Vásáry André, a Mushu, Freddie és a Parno Graszt esélyes, tehát ők azok, akiknek sorsáról hétvégén a zsűri és a közönség karöltve dönt majd.

Addig is, amíg csak találgathatunk, hogy kit lenne a legjobb az európai színpadra küldeni, kicsit visszatekintünk arra, kik is voltak azok a magyarok, akik a legeredményesebben szerepeltek az eddigi dalversenyeken.

Egy ötös listán visszafelé haladva az egykori NOX zenekart találnánk, akik 2005-ben a 12. helyet szerezték meg Forogj világ! című dalukkal. Velük holtversenyben, szintén a 12. helyet szerezte meg a fiúcsapatok fénykorában, 1997-ben a V.I.P együttes, a Miért kell, hogy elmenj? című örökzölddel. Ők egyébként az a két hazai csapat, akiknek akár csak a 20 legjobb versenyző közé is sikerült bekerülniük; a Compact Disconak 2012-ben például csak a 24. helyre volt elég a produkciója. 2013-ban aztán egy itthon nagyon megosztó, A Dalban feltűnt énekes bizonyíthatott. ByeAlex és a Kedvesem nagy meglepetésre a 10. helyezésig repítette Magyarországot.

Az egykori Megasztár-győztes Rúzsa Magdi dobogósnak számít a magyar eurovíziósok történetében. Az elmúlt években A Dal zsűritagjaként is feltűnt énekesnő 2007-ben a 9. helyet szerezte meg Aprócska Blues című saját szerzeményével, aki abban az évben a legjobb zeneszerzőnek járó díjat is hazahozhatta a dalversenyről.

Talán mindenki emlékszik még a tavalyelőtti megmérettetésre, amikor nemzetközi szinten Conchita Wurst győzelme kavarta fel az állóvizet, itthon pedig Kállay-Saunders András sikerének örülhettünk. Az egykori megasztáros ugyanis az ötödik helyezést érte el az európai közönség pontszámai alapján, a családon belüli erőszak témáját boncolgató Running című dala pedig nemzetközi slágerlistákra is felkerült.

Ennél jobban csak egyetlen magyar indulónak sikerült eddig a kinti versengés. A dobogó tetején ugyanis egy több mint húsz évvel ezelőtti eredmény áll; Bayer Friderikának 1994-ben a negyedik helyen sikerült végeznie Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.

Ebből tehát meg lehet próbálni levonni a konklúziót, hogy ki, pontosabban melyik dal lehet az a döntőbe jutott nyolc produkció közül, amely minél jobb eséllyel indulhatna az európai mezőnyben. (A dalokat IDE kattintva tudja meghallgatni)

Az alábbiakban pedig szavazhat is arra, aki ön szerint a legjobb helyezést érhetné el az idei eurovízión; azaz ön szerint kinek kellene megnyernie A Dal hétvégi döntőjét?

(Kiemelt képen Måns Zelmerlöw, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi győztese. Fotó: Thomas Hanses)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik