Szórakozás

A kémsorozat, amiben minden szerepet csimpánzok játszanak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 16. 18:27

A nemrég bemutatott vígjátéksorozat, a húszas-harmincas évek fordulóján született, kutyaszínészek egész sorát felvonultató Dogville Comedies után ma egy újabb, egyedül állatokat foglalkoztató sorozatot mutatunk be.

Korábban a témában:

A szintén az Egyesült Államokban született kémsorozat, a csimpánzokkal felvett Lancelot Link, Secret Chimp 1970 szeptemberétől 1971 januárjáig futott az ABC-n.

A hatvanas évek ügyefogyott titkosügynökről szóló sorozata, A balfácán csimpánzos verziójában a Darwin parancsnok által irányított A.P.E (Agency To Prevent Evil – Ügynökség A Gonosztól Megvédésre) két ásza, a kétbalkezes Lancelot Link, és női kollégája, Mata Hairi szórakoztató kalandjait mutatja be a gonosz C.H.U.M.P (Criminal Headquarters for the Underworld’s Master Plan – Bűnözők Központja Az Alvilág Mesteri Tervéhez) ügynökeivel való harcban.

A főszereplő Tonga (Lancelot Link)

A szereplők hangját a többek közt az eredeti Star Trek-sorozatban, az Új Generációban, valamint a Batmanben is feltűnt Malachi Throne adta.

Minden epizódot megszakít egy tökéletesen feleslegesen tűnő zenei klip, melyben a színes hippigöncökbe öltözött, természetesen a sorozat szereplőiből álló The Evolution Revolution egy-egy dalát hallhatjuk.

A sorozat készítőinek rendelkezésére “hétszámjegyű büdzsé” állt, amit ők maximálisan ki is használtak. A rendező Stan Burns és Mike Marmer tucatnyi helyszínen történő forgatássa, kiegészítőkkel és jelmezekkel maximálisan kihasználta ezt az összeget. A díszleteket többször újrahasznosították, a Rolls Royce-os autósüldözés jelenetének egyes részleteit pedig többször is használták.

A szereplők nevei jórészt már önmagukban is kikacsintttak a filmvilág néhány szereplője, vagy épp hírességek felé, esetleg szóvicceket is tartalmaztak:

 • A.P.E – ape = majom
 • Mata Hairi – hairy = szőrös (ugyanakkor utal persze Mata Harira is)
 • Commander Darwin – Charles Darwin
 • C.H.U.M.P – chump = tökfej
 • Creto – cretin = kretén (de utalás Kato-ra, a Zöld Darázs sofőrjére és társára is)
 • Wang Fu – kung fu
 • Ali Assa Seen – assassin = orgyilkos
 • Dr. StrangemindDr. Strangelove
 • Ed Simian –  a showman Ed Sullivan
 • Parnelli Smith – az autóversenyző Parnelli Jones
 • Bart Sparks – a Miss America-döntőket negyedszázadon át vezető Bert Parks

A kezdetben 45-48 perces epizódok hossza hamar a felére, 22-24 percre csökkent, a sorozatot 1971-ben pedig örökre leállították.

Kérdés persze, hogy a sorozat miért ért véget ilyen hirtelen: egyesek egy, a forgatás előtt kasztrált csimpánzok miatti PETA-akciót sejtenek a háttérben (erről semmiféle adat nem áll rendelkezésre, valószínűleg nem is történt ilyen), mások pedig az ABC vezetőinek forgatáson tett látogatásával indokolják a lépést, hiszen ekkor a főszereplőt alakító Tonga egyszerűen kiharapott egy darabot az állatorvosából.

A tizenhárom epizódot legutóbb a nyolcvanas évek végén vetítették a Nickelodeonon, de néhány évvel ezelőtt DVD-n is megjelentek, sőt, a YouTube-on mára több teljes epizód is elérhetővé vált:

There’s No Business Like Snow Business

Lance of Arabia and The Doctor Goes A.P.E

Bonana – The Greatest Chase In The World

The Dreaded Hong Kong Sneeze & The Great Bank Robbery

The Great Great Race & The Great Plane Plot

Landlubber Lance & The Temporary Thanksgiving Turkey Truce

The Golden Sword & The Chilling C.H.U.M.P Chase

The Evolution Revolution & The Great Water Robbery

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22: A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.