Szórakozás

Folyton átverik az embereket a pápával

Egy Instagram-oldal azzal nyomatta magát, hogy itt a pápa első szelfije, miközben Rómában a pápa áldását árulták. Mindkét Ferenccel kapcsolatos sztori csalás.

Két kamuszerű Ferenc pápás hír is szembejött hétfőn az internetes szupersztrádán: a CNN arról ír például, hogy kiment a Vatikán Instagram-oldalára egy kép, amint Ferenc nagyon örvend, és nagyon úgy tűnik, épp egy szelfit készít magáról.

Felrobbant a világháló, hogy végre itt az első pápai szelfi, de aztán kiderült, hogy ez nem az, aminek látszik. A kép ugyanis egy kiragadott képkocka egy 2014 szeptemberi videochatből. Ráadásul a @vatican__ nevű felhasználó posztolta az “Első #szelfi” néven a képet, márpedig ez nem a hivatalos oldal.

A kép mindenesetre pár óra alatt 9000-nél is több lájkot gyűjtött be. A CNN pedig beismerte, ők is bedőltek a nem is igazi szelfinek. Pláne, hogy azt már 2013-ban ellőtte a katolikus egyházfő a Szent Péter Székesegyháznál 2013 augusztusában.

Kép: Instagram
Kép: Instagram

Eközben a csalók

Mintegy 3500, gyanútlan zarándokoknak és turistáknak árusított pápai áldást tartalmazó hamis pergament foglalt le az olasz és a vatikáni rendőrség Rómában. Az áldások mintegy 70 ezer eurót (22 millió forintot) értek, a többnyelvű iratokon hamisított pápai pecsét és Ferenc arcképe is szerepelt. Az áldásokat egy Szent Péter térhez közeli ajándékboltban árulták, a rendőrség megtalálta a nyomtatót is.

A személyre szóló pápai áldásokat tartalmazó színes és díszes eredeti pergameneket január óta kizárólag a vatikánvárosi Apostoli Alamizsnahivatalban forgalmazzák, a befolyó összeget az egyházfő karitatív céljaira használják fel. Az áldások 8 és 40 dollár (2-11 ezer forint) közötti összegért vásárolhatók meg.

Korábban a sokáig kézzel írt és festett pergamenek előállítását külső kézművesekre bízták, azonban idéntől a költségek csökkentése és a csalások elkerülése érdekében az iratokat elektronikus úton készítik el a Vatikánban. A pápai áldásokat általában emléktárgyként, születések, keresztelések, házasságkötések, valamint a múlt kedden megnyitott irgalmasság rendkívüli szentéve alkalmából vásárolják a hívők.

Az olasz belügy szerint 2015 első kilenc hónapjában 244 millió hamis terméket foglaltak le 716 millió euró (227 milliárd forint) értékben, ez értékben 35 százalékos emelkedés 2014-hez képest. A hamisítványok ügyében 154 személyt tartóztattak le, 8983 feljelentést tettek és 23 bírságot szabtak ki. Csak a szentév első hetében Rómában és környékén egymillió hamisított emléktárgyat talált a zarándokok és turisták védelmében a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik