Szórakozás

Fásy szerzői jogát csak a bíróság veheti el

Hiába vizsgálódott az Artisjus a "A nézését, meg a járását" című dal kapcsán, végérvényesen csak a bíróságon dőlhet el az ügy.

Már hetek óta gyűrűzik a vita, hogy a Kis Grófo által sikerre vitt mulatós dalnak ki is az eredeti szerzője, azaz kit illetnek a jogdíjak. Fásy Ádám és Kothencz Lajos továbbra is állítják, övék a szerzemény, de az Artisjus szerint csak zenei átdolgozók lehetnek, miután egy népdal alapról van szó. Éppen ezért jogdíjaikat is felfüggesztették, Fásy azonban értetlenül áll a dolgok előtt.

“A dalt Lali a 70-es évek óta énekli, amit nemrégiben közösen átdolgoztunk, és ­50-50 százalékban levédtünk. Kis Grófo és sok más zenész által sikerre vitt új hangszerelésemre három hete adtam be jogvédelmet. Most ennek a jogdíjkifizetését függesztették fel, ami után én még egy fillért sem kaptam. Válaszolok az Artisjus levelére, mert nem értem, hogy miért a friss átdolgozásom jogdíját függesztették fel, hiszen ez szerintük sem tilos. Eközben az eredeti három évvel korábbi szerzői bejelentéssel kapcsolatban nincs kifogásuk” – mondta a Blikknek Fásy, akinek ügyvédje elmondta, hogy szerzői jogot egyébként is csak bírósági ítélettel lehet elvenni

“Ha ügyfelem álláspontja akár részbeni szerzőként, akár átdolgozóként nem egyezik a jogvédő döntésével, akkor hosszas jogvita keletkezik, amelyben részletesen megvizsgálják, mennyiben eredeti a szerzemény. Tudomásom szerint A nézését meg a járását refrén ily módon nem szerepelt népdalban. Márpedig ez a rész vitte sikerre az egész szerzeményt, amelynek különös jelentősége kell legyen” – magyarázta dr. Strasser Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik