Szórakozás

Egy hetet töltött Michael Jackson mellett Rónai Gábor

Tolmácsként több száz ismert és világviszonylatban befolyásos emberrel került kapcsolatba egy magyar férfi, aki Michael Jacksonnal és Spielberggel is szoros kapcsolatot ápolt.

Rónai Gábor a kilencvenes években kormánytolmácsként dolgozott, ennek kapcsán ismerkedett meg külföldi államfők, kormányfők és miniszterek mellett befolyásos üzletemberekkel és hírességekkel. Munkájának köszönhetően járt a Pentagonban, a CIA központjában, a washingtoni kongresszusban, a NASA székházában és azon kevés magyar emberek között van, akik feljuthattak a JFK amerikai hadihajó fedélzetére is. Benne azonban a világsztárokkal való találkozások hagytak leginkább mély nyomot. Tolmácsolt mások mellett a Magyarországra látogató Guns N’ Roses és a The Rolling Stones együttes tagjainak, Plácido Domingonak, Diana Rossnak, Michael Jacksonnak, Steven Spielbergnek, Bernie Ecclestone-nak, és olyan Forma 1-es pilótáknak mint Michael Schumacher, David Coulthard vagy Damon Hill.

Michael Jackson életében összesen kétszer járt Magyarországon, mindkét alkalommal Gábor kísérte őt. Először 1995-ben, amikor két napig forgatott jeleneteket az egyik klipjéhez a Hősök tere környékén, majd amikor 1996 nyarán visszatért, hogy 70 ezer ember előtt tartson nagykoncertet az akkori népstadionban.

“A koncert néhány héttel azután volt, hogy Jackson feleségül vette Elvis Presley lányát, Lisa-Marie Presleyt. A reptéren vártam őket, és már a városba befelé vezető úton szóltak, hogy szeretnének meglátogatni egy gyermekkórházat. Megszerveztem, hogy ellátogathassunk a Bethesda kórházba, ahol minden egyes kórterembe bementek és beszélgettek a kis betegekkel. Persze nem üres kézzel érkeztek: indulás előtt szó szerint felvásárolták egy játéküzlet központi raktárbázisát, teherautóval szállították a helyszínre a sok játékot amiket kiosztottak. Jackson itt találkozott Farkas Béluskával is, akit később a jóvoltából Los Angeles-ben műtöttek meg, és állta a kezelés minden költségét. Az itt tartózkodása alatt én voltam a tolmácsa, reggeltől estig vele voltam, még este is a lehető legközelebb. A szállodában a sajátja mellett foglaltatott nekem lakosztályt, gyakorlatilag együtt éltem vele. Magyar ember aligha kerülhetett hozzá közelebb, mint én” – mondta a Hír24-nek Rónai Gábor, aki arra is emlékszik, hogy a tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekest nagyon érdekelte a századfordulós magyar történelem és a művészet, sok könyvet és műtárgyat vásárolt.


Fotó: Ékes János

A jelenleg drágaköves ékszerek forgalmazásával foglalkozó 42 éves üzletember arra is szívesen emlékszik vissza, amikor Steven Spielberg felhívta őt magyarországi tartózkodása során és egy kis szívességet kért tőle.

“Spielberggel New York-ban ismerkedtem meg, az ABC televíziós társaság magyar származású alelnökének a nyugdíjazása alkalmával tartott ünnepségen. Egy igazi magyar este volt a cég rendezvénytermében négyfogásos menüvel és cigányzenével. Harrison Ford, Al Pacino, Michael Douglas és Steven Spielberg is ott voltak, nagyon ízlettek nekik az ételek és oda voltak a hangulatért. Néhány évvel később Spielberg felhívott, amikor nálunk forgatta a München című produkciót. Szerette volna megismételni a gasztroélményt, arra kért, szervezzem meg neki a dolgot. A Gundel étterembe vittem, ahol Kalla Kálmán mesterséf készített neki libamájat, csirkepaprikást és Gundel palacsintát, közben pedig Lakatos György és cigányzenekara húzta. A rendező úgy vallotta, hogy a zenével együtt teljes a magyar ételek élménye, a magyar ételek pedig csak erős pistával az igaziak. Annyira ízlett neki a fűszer, hogy az indulása előtt muszáj volt megajándékoznom jónéhány üveggel, nagyon örült neki” – mesélte A láthatatlan légiós – Rónai Gábor regényes élete című nemrég megjelent könyv kapcsán az egykori tolmács, aki már csak ritkán, különleges megbízásokat vállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik