Szórakozás

Tibi atya: egy prosztó pap, akinek félmillió rajongója van a Facebookon

Minden tizedik magyar lájkolja Tibi atyát a Facebookon. De hogy ki ez a részeges humbákfalvai lelkipásztor, eddig homály fedte. A Hír24 azonban most leleplezi! Nálunk mutatkozik be először a Tibi atya Facebook-oldal szerkesztője. Fotónk is van róla, igaz csak nyaktól lefelé. Interjú.

Hír24: Hogyan született Tibi atya?

Tibi Atya atyja: Egy viccoldalt csináltunk a haverjaimmal, ahol egy elég brutál posztra sok hőbörgés és negatív visszajelzés jött. Akkor, 2012 decemberében találtuk ki, hogy kiírjuk, kirúgtuk az előző szerkesztőt, és Tibi atya veszi át az irányítást. Semmi tudatos ötlet nem volt benne, csak bekattant, hogy ez jó lenne. Elkezdtük feltolni a hülyeségeket, és annyit láttunk, hogy egy hét után 2 ezer új követőnk lett. Egy hónap alatt megvolt a 20 ezer, most pedig 480 ezer lájkolónk van.

Fotók: Berecz Valter

Hányan vagytok a humbákfalvi csapatban?

Humortartalmilag ketten, üzleti szempontból pedig összesen öten. Én vagyok a csapat koordinátora.

Tibi atyáról sokat tudunk, de rólatok nem.

Mindössze annyi publikus, hogy egyetemista fiatalok vagyunk. Meg hogy a kedvenc ételünk az ital.

Mennyien tudják, hogy te mozgatod a szálakat?

Szájról szájra terjed az ismerősök körében, inkább legenda szinten. Pár barát és a család tudja, de ha kell, akkor bármikor simán letagadom.

Mit szólnak hozzá a szüleid?

Édesapám szokta olvasni, anyukám viszont egy kicsit konszolidáltabb lelkülettel rendelkezik, ő nem örül annyira neki. Azt szeretné, hogy rendes munkánk legyen és a gyárban dögöljünk meg.

Honnan jönnek az ötletek?

Az utcáról jön az ihlet. Mi ugye vidékiek vagyunk, és a vidéki alkoholizmus problémája az utcán hever. Mindennapos látvány, ha otthon vagyunk. Ha látunk valamit, a telefonunkba jegyzetelünk. Egyébként a legtöbb poént zuhanyzás közben szoktam kitalálni.

Az egyház nem támadott benneteket?

Az elején több pap és kispap is megkeresett minket, hogy ez a vallás kigúnyolása. Pedig Tibi atyának igazából nincs vallása, nincs meghatározva, hogy római katolikus vagy evangélikus lenne, így ez nem állja meg a helyét. Egyébként mostanában jobban vigyázunk a poénokkal: pedofil papos vicceket például már egy éve nem tettünk ki.

Mélyebb célja is van az atya működésének a szórakoztatásnál?

Próbáljuk nevelni az embereket. Múltkor például arról posztoltunk, hogy a felszállók nem engedik leszállni az embert a villamosról. Arra is próbáljuk rávenni a népet, hogy írjanak helyesen az interneten, sőt kocsmai etikettet is oktatunk.

Gondolom sokan szeretnének hasznot húzni Tibi atyából. Hogy kezelitek ezt?

Rengeteg megkeresést kapunk, napi szinten jönnek. Sok magánszemély keres meg minket, hogy tegyünk közzé bizonyos dolgokat, de cégek is érkeznek.

Így jött a Tibi atya bor is?

Azokat a cégeket szeretjük, akik beleillenek az arculatba. Ilyenek a vinotékák, vagy mondjuk a mostani fröccsfesztivál. Egyetemisták lévén mi is sokat bulizunk, és nagyon rossz látni, hogy milyen borokat lehet kapni a boltokban. A legtöbbel inkább az utcát locsolnám föl, így jött az ötlet, hogy csináljunk az egyetemistáknak egy minőségi és olcsó bort. Ez egy chardonnay és sauvignon blanc házasítás, egy nagyon finom reduktív módon készült bor. Mellesleg nagyon sokan veszik, büszkék vagyunk rá.

Terveztek még ehhez hasonló brandelt termékeket?

Gondolkodtunk rajta, de ez még maradjon titok.

Meg lehet élni ebből főállásban?

Azon vagyunk, hogy így legyen, de jelen pillanatban nem. Jelenleg arra koncentrálunk, hogy minél jobb tartalmak kerüljenek fel az oldalra, mellette üzleti modelleken gondolkodunk, és az is szóba került, hogy közösségi média menedzsmenttel foglalkozzunk. De ez még a jövő zenéje.

Nem félsz, hogy kifullad az oldal?

Már másfél éve megyünk, és remélhetőleg még így is lesz egy darabig. Nem akarjuk abbahagyni. Szerintünk nem fog kifulladni, és a szállóigévé váló bölcsességekből is van még bennünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik