Szórakozás

A világ 3. legnagyobb labirintusa Ópusztaszeren található

A Közép-Európában egyedülálló tematikus sövénylabirintus, a Csillagösvény 2011 májusában nyitotta meg kapuit Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában. Azóta emberek ezreit látják el felejthetetlen élményekkel.

A labirintus tematikájú élménypark a környéken fellelhető természetes alapanyagokból épült fel. Az útvesztők, logikai feladványok, népi- és gyermekjátékok világát kínálja a legkisebb gyermekektől kezdve az aktív idősekig.

A park megépítésének ötlete 13 éve született meg, egy filmnek – Orlando – köszönhetően. A kosztümös moziban kora hű labirintusban játszottak a fiatalok és ez megtetszett Gergely Gábornak, a komplexum tulajdonosának. Úgy volt vele, hogy ha neki tetszik, tetszhet másoknak is.

Az ötlettől a megvalósításig 10 év telt el. A létesítmény pályázati támogatással jött létre, a 120 millió forintos beruházás felét uniós és hazai támogatás fedezte. Mikor az Emlékpark közelében elkezdődtek a munkálatok, az ott élők nem tudták, hogy mi is lesz ott valójában. Azóta viszont életük szerves része lett a Csillagösvény. Évente körülbelül tízezer ember élvezi a park nyújtotta lehetőségeket . A terveket egy angol bácsi segített megálmodni, aki már korábban több mint 500 labirintust tervezett.

A legfontosabb tapasztalatunk nyitás óta az, hogy az emberek óvatosan kezelik ezt a labirintuskérdést. Nem tudják, hogy pontosan mi ez, mennyire féljenek tőle. Csak a végén, amikor elmennek, akkor említik meg: „nem gondoltuk, hogy ez ilyen jó, hogy ilyen élményt nyújt a labirintus”. Az igazi ökoélményt nem tudja az ember milyen, míg ki nem próbálja – mondta portálunknak Gergely Gábor.

Rügybe borult útvesztő

A sövénylabirintus a 21. század mérnöki precizitásával megtervezett fagyal-ültetvény. A legendás csodaszarvast formázó sövényfalak 3,5 kilométer hosszan kanyarognak. A bokrok még csak most rügyeznek, de máris látszik, hogy milyen szép lehet a labirintus teljes pompájában

Rügybe borult sövény.

Az elágazásoknál a térség történelmével, kultúrájával, élővilágával kapcsolatos, többféle tematikájú, – kisebbeknek mesés témájú – kérdésekre adott válaszok segítenek a helyes út megtalálásában. Aki rosszul felel a kérdésre, az bizony zsákutcába jut.

Az útvonal fahidakon vezet át és a helyes út 2,5 km hosszú. Nem az a cél, hogy minél hamarabb kijusson az ember, hanem, hogy élvezetes kikapcsolódásban legyen része. Az út kényelmesen 45-50 perc alatt megtehető és a végén egy kilátó nyújt pihenési lehetőséget.

A fűzfafonat-labirintus 1,2 km hosszúságú, embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták, és egy honfoglalás kori övcsat mintáját formázza. Az útvesztő kijárata felett található hídról lehet követni a benn zajló eseményeket.

A labirintus mintázata és a Honfoglalás korabeli övcsat.

Eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy valaki ne találjon ki a labirintusból. Egy idős hölggyel történt az eset. Amikor megunta a barangolást, korát meghazudtolva, átmászott a falon – ami egyébként tilos -.

Játékok

A gyermekeket és a lélekben fiatalokat Magyarországon egyedülálló, fejlesztő eszközökkel felszerelt játszótér, hatalmas számháborúpálya, logikai és népi játékok is várják.

A logikai szőnyeglabirintusok szórakoztató és egyben gondolkodtató interaktív játékok. A számháború pálya 138 fája az igazi hungaricumnak számító – mert, hogy a világon sehol máshol nem ismerik ezt a játékot – számháborúzásnak ad otthont.

Az interaktív játszótéren a gyerekek kihasználhatják a víz erejét, kipróbálhatják a „homok gyárat” és megnézhetik, hogy mennyire fejlett az egyensúlyérzékük. A népi játékok közt megtalálható a csirkepofozás de a hordó lovaglás is.

Interaktív játszótér.

Éjszakai labirintus

Időnként éjszakai labirintusozást is rendeznek. Ezek előre meghirdetett időpontokban, illetve igény szerint egyeztetés után zajlanak. Ilyenkor a résztvevők fejlámpákat kapnak és úgy barangolhatnak az útvesztőben.

Éjszaka az útvesztőben.

Előfordult már, hogy a fiatalok annyira belemerültek a labirintusba, hogy észre sem vették, hogy a társaság nagy része elindult haza és zár a hely. Majdnem bezárták őket, azonban fejlámpák fénye jelezte, hogy még nem hagyta el mindenki a területet.

Jurta, terepasztal

Pályázat révén jöhetett létre a rendezvényjurta, amely egy nádfedeles szárazmalomra emlékeztet. A jurtában sütésre és főzésre is alkalmas kemence található, illetve ideiglenesen egy terepasztalnak is otthont ad.

Jurta.

A terepasztal szintén egyedülálló Magyarországon, a vándorló magyarok útját mutatja be, hogy miként jutottak el a Kárpát-medencébe őseink. Az asztalhoz bábuk is tartoznak, amiket kézzel, gondos odafigyeléssel festettek le. A terepasztal ideális rendhagyó történelemórák bemutatására is, ami így érdekesebbé és áttekinthetőbbé teszi a gyerekeknek a tanulást.

A terepasztalnak egyelőre a jurta biztosít helyet, de később majd kikerül a szabadba, ahol mindenki megcsodálhatja.

A magyarok vándorlását bemutató terepasztal.

A jurtából sem hiányozhat az útvesztő. A padlóburkolata egy római kolostorban található labirintust ábrázol. A szürke kockák jelzik a falat, a sárgák az utat.

A létesítmény idén március 15-étől várja a látogatókat.

A zöld élménypark

A labirintus építésénél a környék természetes alapanyagait használták fel. A villanyáram előállításához a napenergiát is hasznosítják és víztakarékos csepegtető öntözéssel nevelik a sövényültetvényt.

Még több fotót itt talál. Ha pedig az élményparkról szeretne többet tudni, akkor keresse fel a honlapjukat vagy látogasson el a Csillagösvény hivatalos Facebook oldalára.

Hungarikum falu Ópusztaszeren

A nemzet értékeit ünneplik március 15-én és 16-án a Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Hungarikum falut jelképesen megnyitja Glattfelder Béla, az Európai Parlament képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik