Szórakozás

Szegedi futóakció – Gyűjtsd a kilométereket!

Szegedi futókat invitálnak kilométergyűjtő akcióra. A hölgyek és a férfiak külön csapatokba szerveződve, egymás ellen versenyeznek. Az a csapat lesz a kihívás nyertese, amely több kilométert fut le.

Különös “kedvenceim” a fitnesz-welnesz hotelekre vágyakozók. Közülük is leginkább azok, akik egész évi tespedés és falatozás után, rengő hájjal belevetik magukat a “sportos” hétvége küzdelmes vízi tornájába, netán még szoba-bicikliznek is pár száz métert. Majd a szaunából már megerősödve jönnek ki, hogy rögvest versenyre hívhatják Vlagyimir Klicskót, netán a téli olimpián mutathatják be hat tripla ugrással fűszerezett szabadgyakorlatukat.

De bevallom, atömegsportos futófesztiválok sem győztek még meg arról, hogy bármit is lendítenének a köznép egészségén és erőnlétén. Elnézve azokat, akik minden előkészület nélkül akár még másfél kilométer futás-kocogást-sétát-lihegést és azt ezt követő három hetes izomlázat is bevállalják egy ingyen póló reményében, hát, mit is mondjak?

Nehezen hiszem, hogy belőlük kerül majd ki a jövő bajnoka, netán az a középkorú, aki ezt követően örökre elfeledkezhet az orvosról, gyógyszerről, vérnyomásmérőről.

Ezért tartom különösen értékesnek azt az akciót, ami rendszeres – és itt ezen a hangsúly, mert a sport rendszeres edzés nélkül mit sem ér! – mozgást kínál szegedi futóknak. Mint megtudtam: a versenykiírás szerint bárki, bármikor részt vehet, mindössze annyit kell tenni, hogy felhúzza a futócipőt és a teljesített táv “leltárát” leadja Harkányi Gréta szervezőnek egy Google űrlap kitöltésének segítségével.

Az eredményekethat héten keresztül regisztrálják. Március 15-én vasárnap 12 órakor dördül a startpisztoly és április 26-án déli 12 órakor fejeződik be a virtuális verseny. Nem szeretnének senkit sem kizárni a versenyből, így maximálisan megbízva a résztvevőkben becsületkassza alapon működik a vetélkedés. Vagyis az elküldött eredményeket a beküldő becsületességét alapul véve elfogadják.

A regisztrálás a Férfiak vs. Nők Tavaszi Kilométergyűjtés nyilvános facebook csoportban, egy Google űrlap kitöltésének segítségével történik.

Azok a résztvevők, akik március 15-ig megerősítik nevezésüket, nyereménysorsoláson vesznek majd részt, illetve azon lelkes futók, akik 6 héten át legalább heti 1 kilométert teljesítenek, a 6. hét leteltével esélyesek lesznek a szegedi Nyúlcipőbolt által felajánlott ajándékcsomag egyikének megnyerésére. A nyertes csapatból 10 ember, míg a kevésbé nyertesből 5 ember kap majd jutalmat sorsolásos alapon.

Ez pontosan az a verseny, ahol senki sem veszíthet, mindenki győztesként zárja a 6 hetet- állítják a szervezők, és bizony nagyon igazuk van.

Az esemény elsősorban azért született meg, hogy fellendítsük vele Szeged futóéletét és mozgásra sarkalljuk a mozogni vágyó, azonban még mindig kifogásokat kereső embereket. Közeleg a jó idő, ideje véget vetni a téli álomnak és kimozdulni a szabadba, a friss levegőre – áll még a felhívásban.

Ehhez csak annyit: az öregebbek még biztos emlékeznek arra, hogy Szeged városa pár évtizeddel ezelőtt rangos maratoni futóversennyel is büszkélkedhetett. Nem tudom, miért szűnt ez meg éppen akkor, amikor az egész világon egyre nagyobb divat lett a futás.

De reménykedem: talán éppen az ilyen lelkes versenyszervezőknek köszönhetően lesz egyszer még “profi” szegedi maratoni futófesztivál a fesztiválok városában. Mert mostanság – tisztelet a kivételeknek – úgy tűnik: a Tisza partján csak olyan fesztiválokra van igény, ahol a sárga földig leihatják, leehetik magukat a Széchenyi téren vigadozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik