Szórakozás

A kommunizmus áldozataira emlékeznek

Február 25-én, kedd délután öt órától a szegedi Glattfelder Gyula téren emlékezik meg a kommunizmus áldozatairól Csongrád Megye Önkormányzata.

A hagyományokhoz híven Csongrád Megye Önkormányzata az idei évben is megemlékezik a kommunizmus áldozatairól. A megemlékező rendezvényre február 25-én kedden, 17 órától kerül sor a szegedi Glattfelder Gyula téri emlékműnél.

Köszöntőt Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, megemlékező beszédet B. Nagy László országgyűlési képviselő, Csongrád megye kormánymegbízottja mond. A megemlékezést koszorúzás zárja.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án meghozott határozata alapján február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen és hurcolták a SzovjetunióbaKovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Letartóztatása az első állomása volt annak a folyamatnak, amely során a kommunista párt az ellenszegülők kiiktatásával a totális egypárti diktatúra kiépítése felé haladt.

A szegedi Glattfelder Gyula téri emlékmű Kligl Sándor szobrászművész alkotása. A szoborhoz a művész a recski bányából hozatta a szikladaraboka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik