Szórakozás

Mit tegyünk, ha füst szivárog a motortérből?

autótűz (autótűz)
autótűz (autótűz)

Szabadbattyánban égett porig egy személyautó tegnap előtt. A nagyobb anyagi kár könnyen elkerülhető lett volna.

Február 15- én délelőtt egy gépjármű vezető kénytelen volt leállítani az autóját Szabadbattyánban a Lajtostelep közelében, amikor meglátta, hogy füstölni kezd a személyautó motortere. Azonnal megállt és felnyitotta a motorháztetőt, ebben a pillanatban viszont azonnal felcsaptak a lángok.

A székesfehérvári tűzoltók kiérkezésekor már teljes terjedelmében égett a gépjármű. A szakemberek két vízsugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés szerencsére nem történt, azonban a karosszérián kívül gyakorlatilag minden megsemmisült – mondta el Farkas-Bozsik Gábor a megyei katasztrófavédelmi szóvivő, aki még hozzá tette: A személyautókban ugyan nem kötelező, de mindenképpen ajánlott kézi tűzoltó készüléket tartani. A gépjárművekben keletkezett tüzek döntő többsége még kis kiterjedésű a keletkezés időpontjában, egy ilyen készülékkel könnyen el lehet oltani, ezzel elkerülve a sokkal nagyobb anyagi kárt, esetenként pedig az emberi tragédiát.

Tűz, illetve füst észlelésekor azonnal félre kell állni, lehetőleg olyan módon, hogy a lángok ne jelentsenek veszélyt az autó környezetére. Az indító kulccsal állítsuk le a motort és vegyük ki a gyújtáskapcsolóból. Lehetőségeinkhez mérten el kell kezdeni a tűzoltást. Motortérben keletkezett tűz esetén vegyük figyelembe, hogy a motorháztető felnyitásával levegőhöz, így oxigénhez juttatjuk a tüzet, amely ennek hatására sokkal gyorsabban fog terjedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik