Szórakozás

A szobránál emlékeztek meg Gyarmati Fanniról

Gyertyagyújtással emlékeztek meg a költő szombaton elhunyt özvegyéről a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai. Gyarmati Fanniról csak Szegeden állítottak szobrot.

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szobra 2010 óta áll a szegedi gimnázium bejárata előtt. Még 2009-ben, a költő születésének centenáriuma alkalmából pályáztak elkészítésére. Fanni nénit Gyurcsek Ferenc formálta meg, és az országban ez az egyedüli szobor, ahol a költő szerelmével együtt látható.

Ennél az alkotásnál emlékeztek meg a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai, a szombaton elhunyt Gyarmati Fanniról. Koszorút, egy szál fehér rózsát és gyertyákat helyeztek el a szobor előtt.

“Ugyanabban a házban, ugyanazon szobában élte le egész életét, amit még házasságuk után közösen vásároltak Radnótival” – mondta rövid beszédében Vancsó Marianna magyar-történelem szakos tanár.

Gyarmati Fanni

1912. szeptember 8-án született Budapesten. Szerelme a költővel 14 éves korában kezdődött, majd miután Radnóti Miklós Szegeden ledoktorált, 1935. augusztus 11-én házasodtak össze. Fanni nemcsak szerelme, hanem igazi társa, barátja és kritikusa is volt a költőnek. A második világháború után orosz és francia tanári diplomát szerzett. Előbb a Jurányi utcai közgazdasági középiskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet.

Gyarmati Fanni és Radnóti Miklós

Gyarmati Fanni a költővel kötött házassága óta mindvégig a XIII. kerületi Pozsonyi úti lakásban élt. 1999-ben a XIII. kerület, majd 2005-ben Budapest díszpolgárává választották. Az özvegy 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát. 2012-ben Radnóti-díjat kapott.

Gyarmati Fanni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik