Szórakozás

Elhunyt Radnóti Miklós özvegye

Gyarmati Fanni 102 évesen, szombat hajnalban halt meg.

Kapcsolódó cikkek

Radnóti Miklós özvegyét a fővárosi XIII. kerület saját halottjának tekinti. Gyarmati Fanni 1912. szeptember 8-án született Budapesten.

Szerelme a költővel 14 éves korában kezdődött, majd miután Radnóti Miklós Szegeden ledoktorált, 1935. augusztus 11-én házasodtak össze.

Ő volt az ihletője a magyar hitvesi líra gyengéd hangú darabjainak. Fanni nemcsak szerelme, hanem igazi társa, barátja és kritikusa is volt a költőnek. Kapcsolatuk a férfi és nő közötti egyenrangúság elfogadásán alapult.

Alakját férje számos költeményben megörökítette. Mint például: “és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt”. A munkaszolgálatba hurcolt költő számára a felesége jelentette a biztos pontot, a kapaszkodót az élethez. 1944-ben – nem sokkal meggyilkolása előtt – is hozzá írta verseit, a Hetedik eclogát és a Levél a hitveshez című költeményt.

Fanni a második világháború után orosz és francia tanári diplomát szerzett. Előbb a Jurányi utcai közgazdasági középiskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet.

Gyarmati Fanni a költővel kötött házassága óta mindvégig a XIII. kerületi Pozsonyi úti lakásban élt. 1999-ben a XIII. kerület, majd 2005-ben Budapest díszpolgárává választották. 2009 decemberében – a Radnóti-emlékév alkalmából – a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntették ki, a több évtizedes, magas színvonalú oktatói munkájáért, valamint a Radnóti-hagyaték összegyűjtéséért. Az özvegy 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát. 2012-ben Radnóti-díjat kapott.

Két évvel ezelőtt, századik születésnapja alkalmából léggömbökkel és közös versmondással köszöntötték Pozsonyi úti lakása előtt. Itt élt korábban férjével, ahol még mindig kint van Dr. Radnóti Miklós névtáblája.

Kerülte a nyilvánosságot

A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium többször meghívta, de nem akart a nyilvánosság elé lépni. Az iskola előtti szobor neki is emléket állít!

Nem csak a gináziumba, nem szeretett volna elmenni. Egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, így magánemberként őrizve férje emlékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik