Szórakozás

Felfüggesztett fogház a kislányt gázoló nőnek

A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék ítéletét a halálos közúti balesetet okozó nő ügyében.

A nő jogerős büntetése 8 hónap, egy év próbaidőre felfüggesztett fogház és 2 évre eltiltották a vezetéstől.

Először felmentették

A Kiskunhalasi Járásbíróság 2013-ban először felmenette a nőt a vádak alól. Az I. fokú ítélet szerint a gázoló 2009 nyarán Kelebián, az Ady Endre utcán a megengedett 50 km/h helyett körülbelül 80 km/órával haladt. Az egyik utcából egy kislány tekert ki elé biciklijével édesanyjával és a testvérével.

A lány az “Elsőbbségadás kötelező!” tábla és édesanyja figyelmeztetése ellenére nem állt meg. A sofőr mikor észrevette a biciklist, fékezett és balra csapta a kormányt, de ennek ellenére mintegy 60 km/h sebességgel elütötte a kislányt, aki később, a kórházi kezelés ellenére, meghalt.

Az ütközés azért volt, mert a hölgy nem tartotta be a megengedett sebességhatárt. De a szakértők egybehangzó véleménye alapján a bíróság megállapította, hogy a veszélyhelyzet észlelésekor a sofőr ha betartotta volna azt, a baleset akkor is bekövetkezik.

A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a baleset kizárólag a kislány szabályszegése miatt következett be.Ez alapján a bíróság a nőt az ellene emelt vád alól felmentette.

Újratárgyalták

Ügyészi fellebbezés folytán került az ügy a Kecskeméti Törvényszékre, amely 2013 őszén megváltoztatta az I. fokú bíróság döntését, és a gázolót 8 hónap fogházra ítélte és 2 évre eltíltotta a vezetéstől. Mivel a bűnösség megállapítása tekintetében az I. és a II. fokú bíróság egymással ellentétes következtetésre jutott, megnyílt a III. fokú eljárás lehetősége. Ezzel élt is a vádlott és védője, felmentés érdekében fellebbezést nyújtott be az elmarasztaló ítélet ellen, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely a II. fokon hozott ítéletet helybenhagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik