Szórakozás

Hatezer euro az Armel Operaíró-pályázat nyertesének

Eredetileg csak egy díjazott lett volna, de végül a zsűri egy második díjat is megítélt.

A szegedi Armel Operafesztivál nemzetközi operaíró-pályázatát Kerek Gábor műve, a Paródia nyerte. Az eredeti kiírásban csak egy díj szerepelt, a művek kiemelkedő színvonala miatt a zsűri végül egy második díjat is megítélt a kanadai Tobin Stokesnak, aki Fallujah című operájáért.

Az Armel Operafesztivál által hirdetett zeneszerzői verseny, amelyben egyfelvonásos, maximum másfél órás operákat vártak a jelentkezőktől, már fél éve lezártult. Az eredmény azonban csak most született meg.

A három döntnök véleménye végül megegyezett, vagyis Kerek Gábor operája végzett az első helyen. Őt eddig nem ismertem, de kiderült: fagott tanár, ózdi, és zeneszerzőként eddig nem volt aktív – mondta Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, a szegedcafe.hu-nak.

Kerek Gábor darabja egy iskolai környezetben játszódó vicces-komikus alkotás. A történet szerint egy gyereket a periódusos rendszerből feleltetnek, de nem tudja a választ, majd megjelenik Mengyelejev is, az igazgató pedig igyekszik rendet tenni. A magyar darab 6 ezer eurós díjat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik