Szórakozás

Edzésterv a biztonságos síelésért

Ha televízióban nézzük a síelést, nem is tűnik nagyon megerőltetőnek. De ez a téli sport csak annak kínál örömet, aki erre indulás előtt felkészíti testét.

Furcsa telünk van, ám ez aligha tántorítja el az utazástól azokat, akik hódolni szeretnének kedvenc sportáguknak, a síelésnek. Mint ahogy azok is útra kelnek a hegyekbe, akik még csak most szeretnének megismerkedni a havon siklás örömeivel. A tapasztalt síelőknek a következő sorok aligha tartogatnak sok újdonságot (bár ki tudja..?), de a kezdők jobban teszik, ha megfontolják Lajkó Krisztán, portálunk állandó sportszakértőjének minden tanácsát. Mert bizony százezrekbe is kerülhet egy síbaleset.

Számos meglepetés érhet a hegyekben

– Aki igazán alapos fel akar készülni a téli túrára és megkímélni magát egy esetleges kellemetlen sérüléstől az már jó előre elkezdi az alapozást, rákészülődést, ráhangolódást minden sporttevékenységre, így a síelésre is – mondta Krisztián.

– Mint minden hobbi, szabadidő, versenysportnak, úgy a téli sportoknak is megvan a maga mozgásmechanizmusa, megfelelő alap kondíció,  mozgáskoordináció mindenképpen szükséges a biztonságos sportoláshoz. Nem beszélve arról, hogy legtöbb esetben nem csak a saját testi épségünkre kell figyelni, hanem tekintettel kell lenni sporttársainkra is.

Mindenképpen fontos, hogy betartsuk azokat az alapvető, és kötelező szabályokat, előírásokat amiket az adott helyen (pályán, sífelvonón) előírnak, olyan minőségű és állapotú sporteszközt és védőfelszerelést használjunk, amilyet az üzemeltető javasol, előír.

– De mielőtt útra kelünk ne feledkezünk el a testünket felkészíteni az alföldi ember számára különleges, nem hétköznapi sporttevékenységre, ugyanis fizikai terhelés mellett sokszor extrém kihívásokkal is szembe kell nézni a síelni, szánkózni vágyónak. Ilyen a hegyekben várható hőmérséklet, szél, magaslat, a hó vakítása, amivel majd szembesülni fog – figyelmeztetett a szakértő.

Tornával az izomláz ellen

– Javaslom, hogy már a tervezgetés időszakában, az indulás előtt fokozatosan, de el kell kezdeni a testünket ráhangolni az adott mozgásformára. Csak bele kell gondolni, milyen kellemetlen lenne, ha az első sporttal töltött nap után nem tudnánk megmozdulni az izomláztól. Ezért mindenképpen ajánlom az állóképesség a javítását.

– A fitnesztermekben már szinte kivétel nélkül megtalálható a kardiógépek széles palettája (kerékpár, eliptikátor, futópad, taposógép), de ha az időjárás megengedi akár a szabad levegőn is sportolhatunk. Aki az irányított csoportos foglalkozásokat kedveli, annak kiváló felkészülést tud nyújtani egy spinning, vagy egy gyorsabb aerobik óra. A lényeg, hogy minimum 35-40 percig tartson. Elsősorban a comb, farizom, a csípő izmai igényelnek nagyobb edzettséget, de az izomegyenlőség elvét figyelembe véve a test többi tájékát is meg kell dolgoztatnunk, így a hát, a has, a mell, a kar sem maradhat ki az edzésből. Tehát akár különféle hasizom gyakorlatokat is végezhetünk.

Edzéstervvel a biztonságért

– A legfontosabb: edzés előtt a bemelegítés soha nem maradhat el. Majd mindenképpen javasolnék egy szabad súlyos vagy guggoló gépen végzett gyakorlatot 3×16 szabályos kivitelezésben végrehajtva. Ezután a combhajlító, majd a combfeszítő gépen is 3×16 sorozat elvégzését, és alsó csigás gépen az evezést, amely a test több izomzatát is megdolgoztatja. Itt 3 sorozat és a sorozatonként 16 ismétlés már jó formába hozhat. Majd valamilyen mellgyakorlat következzen valamelyik melltoló-gépen 3×16-os sorozattal. Végezetül hasizomgyakorlat következik, mondjuk ferdepadon felülés végzése 3×20 darabot javaslok.

Itt is – mint minden gyakorlatnál – a szabályos kivitelezésre kell törekedni – kínált egy edzéstervet Krisztián. Elmondta: ezek a gyakorlatok csak jó példák arra, hogy pár hét elteltével bátran síre pattanhassunk. Aki nem vágyik edzőterembe és otthon szeretné felkészíteni a testét annak a saját testsúlyos gyakorlatok számos formája áll rendelkezésre. Csak időre és némi helyre van szükség.

Mitől lesz erős a combunk?

– A comb izomzatának fejlesztésére kiválóan alkalmas a kitörés gyakorlatának egyik változata. A gyakorlatot végző álljon csípőszélességű terpeszbe, lépjen ki hátra az egyik lábával ügyelve arra, hogy elől lévő láb térde ne menjen a lábfej elé. A hátul lévő térdet be is hajlíthatja, de letenni semmiképpen nem szabad a talajra. Majd lépjen vissza és végezze el a másik lábával is. Ajánlott széria szám 3, 20-20 ismétléssel. A guggolás térd felhúzással kombinálva szintén beilleszthető ebbe a mozgássorba. Álljon vállszélességű terpeszbe, guggoljon le úgy, hogy a súlypontja a sarok mögött marad. Térdnyújtáskor az egyék láb térdet húzzuk fel a mell elé majd guggoljunk ismét le.

Ezt is végezhetjük váltott térdfelhúzással. Ebből is 3 x 20 db-ot javasolnék. Ezek után jöhet 3×16 fekvőtámasz, hölgyek esetében esetleg térdelőtámaszban végezzék a karhajlítást és nyújtást. A szakértő hozzátette, a hátizmok otthoni edzésére jó gyakorlat: hason fekvésben ellentétes kar és lábemelés. Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtása közben a homlok a talajon maradjon, valamint a karok és lábak emelése lassú legyen. A kívánt sorozat és darabszám a 3×10-14 mindkét oldalra.

Ne maradjon el a nyújtás

– A hasizmok erősítésére a felülést javasolnám esetleges lábtámasszal 3×20 ismétléssel, vagy egy egyszerűen kivitelezhető statikus gyakorlatot, ahol a kiinduló helyzet az alkartámasz. Hasunk végig behúzva, megfeszítve lábak pici terpeszben vannak, testünk egy egyenes vonalat alkot, csípőnket nem emeljük ki és nem is ejtjük le, mert ez sérülésveszélyes. Ezt a pózt kell kitartani erőnléttől függően 30-60 másodpercig. A gyakorlatok közötti pihenőidőkben vagy az edzés végeztével a megdolgozott izmokat 1-2  gyakorlattal le kell nyújtani és nem árt pár percet relaxálással tölteni.

Érdemes ezt a programot heti 3 alkalommal elvégezni, és akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy hatékonyan felkészítettük a testünket a síelés kihívásaira.

Lajkó Krisztián szavaihoz csak annyit tennék hozzá: ezeket az edzésprogramokat annak sem árt végigcsinálni, aki soha nem síelt, és nem is tervezi, hogy a hegyekben próbálja ki sport tudását. Az egészséges, erős test az Alföldön is sokkal jobban használható “szerkezet”, mint a heverős-tévénézős fetrengésben eltunyult, zsírpárnákkal “díszített”…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik