Szórakozás

Magyar helyett osztrák cég építheti a szuperlézert

ELI-lezerkozpont(960x640)(1).jpg (ELI lézerközpont)
ELI-lezerkozpont(960x640)(1).jpg (ELI lézerközpont)

A lézerközpont épületeire kiírt pályázatot a drágább ajánlattevő nyerte.

Az Index információi szerint hosszú huzavona után a szegedi szuperlézer, az ELI épületeire kiírt tenderen a drágább ajánlatot tevő, de jelentős támogatókkal rendelkező Strabag–Swietelsky-konzorcium lett a győztes.

Az elképzelés szerint 2015-re kellene elkészülnie a lézerberendezéseknek, a kutatóközpontnak és az irodáknak helyet adó épületeknek. A központ a volt orosz laktanya helyén épülne, és a 100 hektáros területből 13-at foglalna el. A kutatóközpont az elmúlt száz év legnagyobb tudományos és gazdasági fejlesztése Szegeden, amely révén a város a régió tudományos-innovációs centrumává válhat, akár Nobel-díjas eredmények is születhetnek.

Körültekintően kell kivitelezőt választani

Mint ahogy azt a Szeged24 is megírta, sok cég szerette volna építeni a szegedi lézerközpontot. Olyan magas színvonalú technológiát igényel a komplexum felépítése, olyan precizitást, hogy körültekintően kell a kivitelezőt kiválasztani. A nagyszámú érdeklődő közül végül a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt., valamint a Strabag-MML Kft. és a Swietelsy Magyarország Kft. konzorciuma adott be ajánlatot.

A KÉSZ a konkurenciánál 300 millióval olcsóbb árajánlatot tett, mégsem ők nyerték a pályázatot. Egyelőre nem tudni, hogy mivel indokolták a Strabag győzelmét, viszont az osztrák érdekeltségű cég jó nyerési aránnyal büszkélkedhet a hazai nagy tendereken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik