Szórakozás

Jött és megy is az ír gázoló

Tobin(960x640)(1).jpg (ír gázoló, tobin, )
Tobin(960x640)(1).jpg (ír gázoló, tobin, )

Egyre biztosabb, hogy pénteken elhagyhatja Magyarországot a két magyar gyermek halálát okozó Tobin.

Az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin benyújtotta kérelmét, hogy a hétfőn megkezdett fogházbüntetésének további részét Írországban tölthesse le – derül ki a Fővárosi Törvényszék honlapjára kedd délután felkerült közleményből.

A bíróság közölte: a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája kedden jegyzőkönyvbe vette a halálos baleset gondatlan okozása miatt három év letöltendő fogházbüntetésre ítélt férfi kérelmét, és az elítélt nyilatkozatáról készült jegyzőkönyvet továbbította az illetékes hatóságnak.

Csak pár napot tölt magyar börtönben

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kérelem benyújtásával megkezdődhet az eljárás, amelynek eredményeképpen, a korábbi megállapodás alapján Tobin január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését.

A miniszter azt mondta: ő már kedden el is bírálja a kérelmet. Ezután átadják a papírokat Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek is hozzá kell járulnia a benne foglaltak teljesítéséhez, továbbá az ír legfelsőbb bíróságnak is döntenie kell arról, hogy a fogvatartottat átveszik.

Áldozatai már felnőttek lennének

Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun gázolt halálra egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Akkoriban az Irish Life biztosítótársaság képviseletében dolgozott Magyarországon, Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Alkudozások sora

Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Az ír férfi múlt év szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a nyilatkozattételi határidőt hosszabbították meg azóta többször.

Francis Ciarán Tobin hétfőn érkezett Magyarországra, a Liszt Ferenc-repülőtéren a kora esti órákban őrizetbe vették, és megkezdte fogházbüntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik