Szórakozás

13 ember vesztette életét a „csendes gyilkos” miatt

szen-monoxid(210x140)(3).jpg (szén-monoxid, )
szen-monoxid(210x140)(3).jpg (szén-monoxid, )

A katasztrófavédelem 2013-ban különösen nagy hangsúlyt fektetett a szén-monoxid-mérgezések elleni felkészülési és megelőzési tevékenységre.

A szervezet és a tavaly októberben megalakított Országos Tűzmegelőzési Bizottság kiemelt feladatként kezelte a szén-monoxid veszélyeiről szóló tájékoztatást és a balesetek megelőzését.

A tavaly október közepe óta hatályos jogszabály értelmében kötelező szén-monoxid-érzékelőt használni azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban, bentlakásos intézményekben, továbbá szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban, ahol a közösségi helyiségben vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van. Azokat az új építésű épületeket, amelyeket nyitott égésterű tüzelőberendezéssel szereltek fel, már csak akkor lehet használatba venni, ha ott szén-monoxid-érzékelő van.

Az előírások teljesülését a kéményseprők vizsgálják a kémények időszakos ellenőrzésekor. Bármilyen hiányosság vagy szabálytalanság esetén értesítik a tűzvédelmi hatóságot, amely figyelmezteti az ingatlan tulajdonosát és felszólítja annak megszüntetésére. Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, a hatóság ötezertől harmincezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Sajnos 2013. sem múlt el tragédiák nélkül, összesen tizenhárman vesztették életüket a „csendes gyilkos” miatt.

A szén-monoxid-mérgezések kis odafigyeléssel, megfelelő műszaki kivitelezéssel, karbantartással és megbízható érzékelőkkel megelőzhetőek. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon helyezik el.

Aki a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik