Szórakozás

Veszélyes is lehet a tűzijáték

tuzijatek(1)(960x640).jpg (tűzijáték)
tuzijatek(1)(960x640).jpg (tűzijáték)

A tűzijáték látványos, kicsik és nagyok is rácsodálkoznak, azonban a biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a szabályait. Az elmúlt év szilveszter éjjelén a katasztrófavédelem tűzoltóit ötvenkét esetben riasztották országosan a tűzijátékok szabálytalan használata miatt.

Előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak, erről időben tájékozódjunk. Ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága. A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható pirotechnikai eszközök használatával várjuk meg az előírt időszakot, amely december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig tart – mondta a Fehérvár24-nek Farkas-Bozsik Gábor, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot

A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk. A leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el.

Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.

A tűzijáték házi kedvenceink réme

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás megijesztheti a háziállatokat. Szilveszter éjszaka a gazdák lehetőség szerint zárják be a kedvenceiket, ügyeljenek arra, hogy a kutyafuttató és a kert kapuja csukott, zárt állapotban legyen. Remélhetőleg minél több kutyának van azonosító csipje, azonban hasznos lehet a nyakörvön elhelyezett kutyanév és értesítési telefonszám is. Tűz esetén haladéktalanul hívja a 105-ös segélyhívó számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik