Szórakozás

A pillanat, amikor félbeszakadt a Kacsamesék

adásszünet (kacsamesék, )
adásszünet (kacsamesék, )

Most újra felidézzük a "történelmivé" vált momentumot. Videó.

20 éve, 61 éves korában halt meg hosszú betegség után Antall József, Magyarország rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnöke.

A 80-as évek szülöttei számára egészen más okból emlékezetes ez a nap. Mint minden vasárnap, 1993.december 12-én is Walt Disney-összeállítással jelentkezett a Magyar Televízió. A miniszterelnök halálakor azonban félbeszakították az éppen sugárzott Kacsamesék Gonosz bálna című epizódját, hogy Boross Péter bejelenthesse a gyászhírt.

Ez egy olyan emlékkép, ami sok gyermekben megmaradt, és így kohéziós erővel bíró generációs élmény lett. 18:08 perckor elsötétült a képernyő, majd hosszú perceken át Chopin Gyászindulója szólt.

A tragikus nap gyerekszemmel:

Érdekesség, hogy a Magyar Televízió híradójának akkori főszerkesztője a Walt Disney bemutatja előtt akarta bejelenteni Antall József halálát, de várni kellett, amíg a kormányülésről megérkezik az MTV-be Boross Péter belügyminiszter.

A Kacsamesék-generáció a közösségi oldalakon is összetart, az iWiW fénykorában az egyik legnépszerűbbnek számított a Kacsamesék megszakítása köré tömörülő “Akik nézték a vasárnapi Disney-t,amikor meghalt Antall József!” csoport.

A feltöltő önvallomása: “Én személy szerint akkor és ott azt hittem, Dagobert bácsi halt meg. Para volt.”

Családi videó a bejelentésről:

 

Az idősebb és fiatalabb generáció szemében talán komolytalannak és kisszerűnek tűnhet ez az élmény. Hogy bebizonyítsuk, mennyire maradandó ez az emlék, összeválogattuk a videó alatt található legkifejezőbb hozzászólásokat.

“Durva én is emlékszem ködfátyolosan erre az eseményre… még ma is előttem van, hogy hirtelen elsötétült a képernyő, aztán anyu egyszer csak megjelent, hogy bemondta a rádió, hogy meghalt Antall József. Aztán vártam, és órákig reménykedtem, hogy folytatni fogják, de aztán mégsem.”

“Még most is kiráz a hideg, annyira sokkoló volt. Emlékszem utána egy hétig csak háborús gyászos filmeket vetítettek, és minden nap volt pár perces bevágás, amikor Antall József arcát mutatták, miközben szomorú zene szólt. Valószínű a televíziós gyász végén volt egy olyan,hogy a kamera elkezdett az arcára közelíteni, én meg menekültem ki a szobából, mert azt hittem kijön a Tv-ből. Ez így visszagondolva vicces, de akkor nem volt az.”

“Erre én is emlékszem. Ültem a szobában, egyedül, ettem valamit, talán zöldbablevest. Boldog voltam, egész nap a délutánt vártam. Sötét volt, és akkor hirtelen megszakadt az adás és benyomták ezt a kísérteties zenét. Eléggé megijedtem, rohantam ki anyához és követeltem hogy csináljon valamit, mert én nézni akarom a mesét. Nagyon ijesztő volt: 5 évesen, egyedül, sötét szobában ilyen zenét hallani. Brrrr, még most is kiráz a hideg.”

“Ez egy igazi lelki törés volt akkor nekem is. 9 éves múltam, és már egy hete vártam az újabb kacsameséket. Meglepően olvasom, hogy ezzel a sokkal nem vagyok egyedül.”

“Bennem csak a gyászzene maradt meg. Akkor tizenegy voltam, és már annyit emlegették korábban a tévében Antall József nevét, hogy idegesen beszóltam, ami eszembe jutott: biztos ő az oka, hogy nem nézhetem a mesémet. aztán meglepődtem, mikor mondták, hogy igen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik