Szórakozás

10 + 1 hangulatos karácsonyi vásár, ahova egyszer muszáj elmenni

Az ünnepek közeledtével megnyitják kapuikat a karácsonyi vásárok, mi pedig összeszedtünk párat, ahova megéri ellátogatni.

Forralt bor, narancs és fahéj illata lengi be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják a látogatókat. A karácsonyi vásárok története Ausztriában és Németországban gyökerezik, de mára a világ számos pontján klasszikus és kihagyhatatlan úti céllá váltak a turisták körében. Az alábbi listában bemutatunk 10 + 1 hangulatos karácsonyi vásárt.

1. Bécs – csodás vásár
A karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van Ausztriában. Az első vásárokat Bécsben tartották – a legenda szerint több mint hét évszázaddal ezelőtt -, és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek. Mi, magyarok, is legtöbbször ide jövünk el gyönyörködni a karácsonyi pompában. Az osztrák főváros legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt.

A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel százötven standnál forró ételek és italok, kézműves termékek és karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat.
A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel százötven standnál forró ételek és italok, kézműves termékek és karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat.
Christkindlmarkt am Rathausplatz nyitva tartása: november 16. – december 24.

2. Tallinn – észt mesevilág
Tallinn Észak-Európa egyik legősibb városa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vására a város jellegéből adódóan igazi középkori hangulatot kínál, mintha visszarepültünk volna az időben. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kis kunyhók várják a látogatókat kézműves termékekkel, hagyományos észt étel- és italkülönlegességekkel és hószobrokkal.

A gyermekek kedvence a mini állatkert, ahol nyulakat, kecskéket, pónikat és bárányokat simogathatnak. Természetesen a vásár idején tiszteletét teszi rénszarvasaival a Mikulás is.
A tallinni karácsonyi vásár nyitva tartása: november 22. – január 8.

3. Erfurt – Németország egyik legnagyobb karácsonyi vására
Türingia tartomány legnagyobb adventi vására az Erfurtban zajló karácsonyi vásár. A középkori mesevilág hangulatát idéző vásárhelyszínnek kiemelkedő látványossága a 25 méter magas, több ezer gyertyával díszített karácsonyfa és a 12 méter magas karácsonyi piramis, amely kézzel faragott életnagyságú figurák segítségével mutatja be Erfurt város történelmét.

A gyerekek számára a varázslatos mesebeli erdő teszi felejthetetlenné az élményt. A vásár területén több mint 200 faházikó várja többek között a forralt bor és a hagyományos türingiai ételek kedvelőit.
Erfurt karácsonyi vásár nyitva tartása: november 26. – december 22.

4. Colmar – elzászi tündérország
Már a XVI. század óta hagyománya van Colmarban a karácsonyi vásárnak. Ilyenkor csodálatos ünnepi díszbe öltöznek az óváros különleges, középkori házai és az árusok finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat. A város területén öt adventi vásárt is rendeznek egy időben.

A több mint száz standból álló vásári forgatagban kóstolhatunk elzászi ételeket és italokat, megcsodálhatjuk az üvegművesek, fafaragók és ötvösök portékáit. A gyerekeknek is számos élményt kínál a vásár: körhinta, karácsonyi manók, de akár fel is adhatják a Mikulásnak szánt leveleiket.
A colmari karácsonyi vásár nyitva tartása: november 22. – december 31.

5. Stockholm – svéd hagyományok forgataga
Stockholm egyik legismertebb karácsonyi vásárát az óvárosban (Gamla stan) rendezik meg és hagyományos svéd finomságaival várja a látogatókat. A svédeknél a karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van.

A feldíszített pavilonok között sétálva megkóstolhatjuk a finom fűszeres húsokat, a mandulás-mazsolás forralt bort és a mézes süteményeket is. Vásárolhatunk karácsonyi koszorúkat, díszeket, fafaragványokat és mézből készült gyertyákat is. Érdekesség, hogy a stockholmi szigetvilág szinte mindegyik szigetén tartanak adventi vásárokat, melyeknek fő témája a tenger és a vízi világ.
A stockholmi Gamla stan karácsonyi vásár nyitva tartása: november 23. – december 23.

6. Nürnberg – fénypompás vásár
Európa egyik legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárát Nürnbergben rendezik 1628 óta. Ilyenkor az egész óváros fényárban úszik, a macskaköves utcákat pedig árusok tömkelege árasztja el, akik hagyományosan piros-fehér csíkos faházakban kínálják portékáikat. Úgy tartják, itt vásárolhatunk a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyáiból.

Az adventi vásár évente több mint kétmillió látogatót vonz a világ minden pontjáról.
A nürnbergi karácsonyi vásár nyitva tartása: november 29. – december 24.

7. Bolzano – tematikus karácsony
Karácsony közeledtével Bolzano belvárosa ünnepi díszbe öltözik. A hagyományos vásárnak a Piazza Walther ad helyet, kiegészülve számos kézműves vásárral a város több pontján, ahol helyi árusok kínálják fa, fém, üveg vagy kerámia felhasználásával készült portékáikat.

Olaszország egyik legfontosabb eseményének tartott karácsonyi vásár legfőbb érdekessége, hogy minden évben egy adott téma köré épül.
A bolzanoi karácsonyi vásár nyitva tartása: november 29. – január 6.

8. Prága – cseh karácsony
A prágai karácsonyi vásár kiváló lehetőség a cseh karácsonyi hagyományok, a hangulat, az ételek és az italok felfedezésére. A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt az Óváros Főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét.

A faházikók között sétálva gyönyörködhetünk a különféle kézműves termékekben és a csábító karácsonyi dekorációkban. Kóstolhatunk tradicionális ételeket és italokat, hatalmas szelet sült sonkát, sült kolbászokat, édességeket és a forralt bor mellett megízlelhetjük a híres cseh söröket is.
A prágai karácsonyi vásár nyitva tartása: november 30. – január 12.

9. Strasbourg – kultúra a karácsonyban
A strasbourgi karácsonyi vásárt, a híres Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először, ettől kezdve minden évben látogatók ezreit vonzza. Itt mindenki megtalálja a kedvére valót: ízletes mézeskalácsok, pék-, és cukrászsütemények valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit.

A vásár érdekessége, hogy számos esemény, koncert és kiállítás lesz az adventi időszak alatt, melyek során megismerkedhetünk a hamisítatlan elzászi kultúra érdekességeivel.
A strasbourgi Christkindelsmärik nyitva tartása: november 22. – december 31.

10. Budapest – csodálatos látvány a Vörösmarty téren
Idén is lesz a karácsonyi vásár a fővárosunk szívében. A hangulatos tér megtelik ínycsiklandó illatokkal és egyedi népi- és iparművészeti termékekkel. Az első karácsonyi vásárt 1999-ben rendezték a Vörösmarty téren, az európai városok adventi vásárainak mintájára. Mára nagyon népszerűvé vált, nem csak a budapestiek kedvelik, de az idelátogató turisták is szívesen látogatják.

A vásár kísérőprogramjaként hagyományőrző együttesek, táncosok, zenészek szórakoztatják majd a látogatókat. A tér berendezése idén megújul, a kézműves vásár, a vendéglátó pavilonok és a házikók egy különleges varázskertet ölelnek majd körül, ahol mesés hangulat várja a kicsiket és nagyokat.
A Vörösmarty téri karácsonyi vásár nyitva tartása: november 27. – december 31.

+ 1 Szeged – számunkra a legszebb
Az idei évben több újdonsággal is szolgál a Széchenyi téri karácsonyi vásár. A megújult díszvilágítás alá egy 10 méter magas fenyőfát állítottak és szalmalabirintust építenek a szervezők. A 700 db bálából épülő labirintust november 29-én vehetik birtokba a gyerekek. Illetve a hagyománytól eltérően, idén a a Dóm téri Advent a Dugonics térre költözik. Ott kerül felállításra az óriás adventi koszorú, melynek gyertyáit közéleti szereplők és a különböző vallások képviselői közösen gyújtják meg egy rövid ünnepi műsor kíséretében, vasárnap 17 órakor.


Gyertyagyújtások:

December 1.
Dr. Botka László, Szeged polgármestere és Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök
Közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek kamaraegyüttese.
December 8.
Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Juhász András református lelkész
Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvós ötöse.
December 15.
Vajda Attila, olimpiai és világbajnok kenus és Balogh Barnabás baptista lelkipásztor.
Közreműködik a Klúg Péter Iskola Gondolatjel Csoportja.
December 22.
Prof. Dr. Baradnay Gyula professzor, Szeged díszpolgára és Ribár János nyugalmazott evangélikus esperes
Közreműködik az Advent Kamarakórus
A szegedi karácsonyi vásár nyitva tartása: 2013. november 29. és december 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik