Szórakozás

Bíróság előtt a Tiszába fulladt határsértők csempészei

Vádemeléshez érkezett a 15 ember halálát okozó ügy.

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség két férfi ellen, aki a nyomozás adatai szerint 2009-ben 18 embert próbált illegálisan Magyarországra juttatni, ám közülük 15 a Tiszába fulladt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a szlovák és a szerb állampolgárságú férfit bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják.

A vádlottak egy embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet tagjaiként 2009. október 14-én 18 koszovói, illetve albán állampolgárnak segítettek abban, hogy illegálisan átlépjék a szerb-magyar határt. A határsértőket a Tiszán motorcsónakkal kívánták átjuttatni Magyarországra, mivel tartottak a szigorú szárazföldi ellenőrzéstől. A motorcsónak túlterheltsége, valamint a rossz időjárási viszonyok és a folyó erős hullámzása miatt azonban felborultak. Tizenöten a vízbe fulladtak, csak egy albán férfi és két kiskorú gyermeke élte túl a balesetet.

Mivel mindkét férfi állt már Magyarországon embercsempészés bűntette miatt bíróság előtt, és korábban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték őket, a vádlottakkal, mint különös visszaesőkkel szemben emelt vádat az ügyészség. A hatóság indítványozta a két férfi előzetes letartóztatásának fenntartását az ítélet kihirdetéséig – tudatta a szóvivő.

Az eset kapcsán Szerbiában 11 ember ellen indult nyomozás, ők a migránsok magyar határra szállításában és elszállásolásában működtek közre. Koszovóban pedig nyolc embert már elítéltek, mert a nyugat-európai országokba illegálisan eljutni szándékozók – köztük családok – utazását megszervezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik