Szórakozás

Üstökös száguld a Föld felé

Várhatóan szabad szemmel is láthatjuk majd, amint az ISON fényes csóvája elnyúlik az égbolton.

„December közepétől lehet majd könnyebben látni az esti égen, fejének fényessége erősen csökkenőben lesz, ám reményeink szerint porcsóvája igen hosszan fog nyújtózni egünkön, szabad szemmel is látható, krónikákba illő üstököst formázva” – írja cikkében a csillagaszat.hu szakportál.

(forrás: David Eagle)

Korábban már olvashattak portálunkon a látványosnak ígérkező objektumról, ekkor megírtuk, hogy ez lehet az eddig látott legfényesebb üstökös, mely megközelíti a földet.

A jelenség távcsővel már megfigyelhető a Leo csillagkép déli részén, a szakértők várakozásai szerint november közepétől láthatjuk szabad szemmel, s ahogy közeledik a Naphoz, egyre fényesebbé válik.

A Nap közelében elhaladó üstökös gyorsan párolog, ami garantálja egy látványos porcsóva kialakulását.

November 28-án, este 7-8 óra körül jár majd a legközelebb központi csillagunkhoz, ezt megelőzően napi egy magnitúdót fényesedhet. Ekkor már szinte a nappali égbolton is láthatóvá válik, hajnalban pedig garantáltan megtaláljuk.

Aki nem szeret korán kelni, az kivárhatja december közepét, ekkor ugyanis pozíciójából adódóan este is megfigyelhető lesz az üstökös. Részletek és segítség a megfigyeléséhez itt olvasható.

Az üstökös olyan Naprendszer-beli égitest, mely a Nap körül, általában elnyújtott pályán kering, és a Nap közelébe érve kómája és a csóvája fejlődik – mindkét jelenség legfőbb oka az üstökösmagot érő napsugárzás.

Maguk az üstökösmagok lazán összekapcsolódó jégből, porból és szikladarabokból állnak, méretük néhány kilométertől néhány tíz kilométerig terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik