Szórakozás

Szalmonellafertőzés: nem az iskola hibázott

Laboratorium(430x286)(1).jpg (laboratórium)
Laboratorium(430x286)(1).jpg (laboratórium)

Már csak hárman szorulnak kórházi kezelésre.

Az enyingi iskola részéről semmilyen hiányosságot nem állapított meg a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vizsgálata – közölte Szabó Szilárd, a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kedden az MTI-vel.

Múlt hét szerda óta gyomor- és bélrendszeri tünetekkel járó megbetegedések fordultak elő az intézmény tanulói, valamint dolgozói között. Százan lettek rosszul, tizenhatan kórházba kerültek. A vizsgálatok szalmonellabaktériumot mutattak ki.

Az igazgató jelezte, hogy a megbetegedett diákok többsége már elhagyhatta a kórházat, három tanuló szorul még kórházi kezelésre.

A konyhát vizsgálják

Hozzátette: az iskola a diákétkeztetést egy külső beszállítóval biztosítja, a vállalkozó üzemelteti az intézmény területén található tálalókonyhát is.

Az intézményvezető azt is közölte, hogy a külső vállalkozóval kötött szerződést felül fogják vizsgálni. Ugyanakkor az iskola tisztasági állapota megfelelő, a fertőtlenítés, takarítás folyamatos, a mosdókban pedig volt fertőtlenítőszer.

Hiányosságok a menzán

Hogy elkerüljék a további megbetegedéseket felfüggesztették a főzőkonyha működését, mivel a helyszíni vizsgálatokon több hiányosságra is fény derült.

A szakemberek azt kifogásolták, hogy az engedély nélkül működő menzán a kézmosóknál nincs meleg víz, a mosogatást nem az előírás szerint végzik és a dokumentáció is hiányos. Találtak 30 kiló fagyasztott húst is, amiről nem derült ki, milyen régi, honnan van, ezért azt elkobozták.

A két konyháról összesen 36 mintát vettek. Ezeket még vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik