Szórakozás

Novák Péter emlékezik elhunyt zenésztársára

novák (novák)
novák (novák)

A tegnap balesetben meghalt Pribil Györgyöt a világ tíz legjobb gitárosa között tartja számon.

Pribil György szerda este szenvedett halálos autóbalesetet Kismaroson.

Novák Péter zenésztársa volt a Kimnowak zenekarban, vele emlékezünk a 46 évesen elhunyt gitárosra.

Amiben nem volt vita

Voltak pillanatok, amikor mást gondoltunk a zenéről, de barátságunk szilárd alapja maradt az utolsó pillanatig, hogy nem kértünk az alkalmazott művész státusából, nem akartunk kompromisszumokat kötni csak azért, hogy a zene megélhetést jelentsen számunkra – idézte fel a közös éveket Novák Péter.

Fotó: MTI/Zih Zsolt

Autodidakta zseni

Tegnap még beszéltünk egymással, csak úgy, mint ahogy az ember dumál a barátaival, azután este hívott az édesanyja, hogy elmondja, mi történt – folytatta. – Gyuri halálával egy nagyon komoly muzsikus tűnt el a magyar zenei életből, szerintem a maga műfajában ott volt a világ tíz legjobb gitárosa között annak ellenére, hogy óriási hátrányokkal indult ezen a pályán. Balkezes volt, nem végzett zenei iskolákat, autodidakta módon jutott mindig tovább és tovább, de ebben az ösztönösségben rejlett az ő varázsa, fantasztikus muzsikus lett.

Nem alkudott

A népszerű és rendkívül sokoldalú színész, zenész, zeneszerző, szövegíró és műsorvezető szerint barátja makacs kitartással volt képes ragaszkodni álmokhoz, elvekhez, életformához. Úgy látja, valószínűleg ez a megalkuvásra képtelen szabadságvágy vezetett oda, hogy az utóbbi években Pribil György nem kapott képességeinek megfelelő munkát. Novák Péter szerint ugyanakkor az, hogy a Börzsönyben kezdett vállalkozást, szarvasgomba gyűjtéséből élt, egyáltalán nem kényszerpálya volt a számára.

Felfelé jött

Ezt is nagyon komolyan és felkészülten csinálta, speciális kutyákat tenyésztett, megtanult ezzel kapcsolatban mindent,  olyannyira sikeres volt, hogy néhány éve Szingapúrban nemzetközi díjat is nyert. Ez a háttér kellett Gyurinak ahhoz, hogy megőrizhesse a zenei függetlenségét. Voltak hullámvölgyek az utóbbi időben az ő életében is, hiszen amit csinált, az nagyban függött a szélsőséges természettől, de az elmúlt néhány hétben egyértelműen jól alakultak a dolgai magánéletben és üzletben egyaránt – tette hozzá, majd azzal zárta a Dunakanyar24.hu-nak adott rövid interjút, hogy a tragédiát talán éppen az segít feldolgozni, hogy gitáros barátja egy boldog pillanatban fejezte be pályáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik