Szórakozás

Óvodásokat szoptatnak

szoptatas(210x140)(2).jpg (szoptatás)
szoptatas(210x140)(2).jpg (szoptatás)

Vannak anyák, akik szerint a gyerektől nem szabad megvonni az anyatejet, még 5 évesen sem.

Egy 51 éves hastáncos hölgy, Maha Al Musa ​​még mindig szoptatja 5 éves lányát. Azt mondja, addig nem is akar ezen változtatni, amíg gyereke anyatejet kíván. Ha kell, még 10 évesen is így fogja táplálni. Nem törődik a kritikákkal, a becsmérlő tekintetekkel, szerinte ez teljesen egészséges kötődés anya és lánya között – írja a Daily Mail.

” Hiszem, hogy ez erősíti az immunrendszerét. Nagyon ritkán beteg, és sokkal nyugodtabb, mint a kortársai.”

A 26 éves Jamie Lynne Grumet pedig arról ismert, hogy tavaly a Time magazin címlapján pózolt fiával. A kép sokaknál kiverte a biztosítékot, a majdnem 4 éves Aram egy széken áll, hogy felérje anyukája melleit.

Jamie elmesélte, hogy őt például hat éves koráig szoptatta édesanyja. “Ez egy különleges érzelmi kapcsolat, olyan mint egy biztonságot adó ölelés.”

Normális vagy rendellenes?

“Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az a kívánatos, ha a csecsemőket kizárólagosan szoptatja az édesanyjuk hathónapos korukig, majd – megfelelő hozzátáplálás mellett – folytatódik a szoptatás kétéves korig vagy azon túl.

A Szoptatásért Magyar Egyesület szaktanácsadója szerint ideális esetben a kisgyermek fokozatosan kinövi a szopási igényt, ezt a folyamatot nevezik elválasztódásnak. Ez legkorábban másfél éves kor körül szokott bekövetkezni, legkésőbb pedig 7 éves korban.

Az anyatej minősége nem romlik attól, hogy a gyermek betöltötte az első évét. Bizonyos összetevők (pl. a fertőzések ellen védő ellenanyagok) aránya nemhogy nem csökken, hanem kifejezetten nő a második év során.

Amellet, hogy a gyermek továbbra is fontos tápanyagokat, ellenanyagokat, enzimeket, hormonokat, növekedési faktorokat – és még sorolhatnám – kap az anyatejen keresztül, nem elhanyagolható a szoptatás lelki-érzelmi vonatkozása sem. Az anyatej segít megnyugodni, elaludni, a gyermek erőt merít anyja közelségéből “- véli Juhász Judit, IBCLC laktációs szaktanácsadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik