Szórakozás

Összekötözött holttesteket találtak a régészek

Ásatás Csanádpalotán (Ásatás Csanádpalotán)
Ásatás Csanádpalotán (Ásatás Csanádpalotán)

A tatárok pusztítása elől rejthették el azt a kétélű pallost, sarlót és lóvakarót, melyeket Csanádpalota határában, az M43-as autópályánál találtak meg a régészek.

Értékes régészeti leletek kerültek elő Csanádpalota határában egy bányaterületen: az M43-as autópálya régészeti feltárását végző szakemberek több temető- és településrészletet tártak fel az elmúlt időszakban. A legjobb állapotban megmaradt leletek a tatárjárás korából származnak: egy kétélű pallost, egy lóvakarót és egy sarlót is találtak, melyeket minden valószínűség szerint a 13. században rejthettek el a környéken pusztító tatárok elől. Szintén ebből a korból bukkantak rá két összekötözött végtagú csontvázra- az egyikhez deréktájon IV. Béla-kori pénzérméket mellékeltek.

A feltárás során korábbi időszakokból további értékes leletek kerültek elő. A Kr. e. 3-2. századból származó kelta sírokban bronzfibulákat, vaskéseket, bronz láncszemeket és egyéb vastárgyakat találtak. Emellett érdekes állatáldozatok is napvilágra kerültek: egy keskeny árokban ló-, birka- és tehénkoponyák bukkantak fel- az állatok többi csontjával nem tudni, mi történhetett.

A Kr.u. 2-3. században élt szarmaták idejéből gazdagok sírjait tárták fel, ezeket azonban az évszázadok során a sírrablók kifosztották, és a csontokat is széthányták- a szegényebb sírok viszont szerencsére érintetlenek maradtak. Innen túlvilági útravalót tartalmazó díszedények, fibulák, gyöngyök és vaskések kerültek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik