Szórakozás

Ellenőriztesse kedvence chipjét!

kutyachip (chipbeültetés)
kutyachip (chipbeültetés)

Sok a regisztrálatlan kutyaazonosító, így az állatvédők sem mindig találják a gazdát.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet tetetni, amivel a kutya gazdája beazonosítható lehetne. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint azonban sokszor a chipes állatok tulajdonosát sem találják, mert a beültetett kis kütyüt nem vagy rosszul regisztrálták az úgynevezett “petvetdata” rendszerben.

Az egyesület munkatársa, Seres Zoltán a Szeged24 kérdésére elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban 30 kutyából 5-6-nál merült fel ez a probléma.  Magyarázata szerint akkor történhet hiba, amikor az állatorvos beviszi a nyilvántartásba az adatokat, megeshet, hogy egyszerűen elfelejti elmenteni a számokat, miután beírta azokat vagy csak elírta az adatokat.

A szegedi Körtöltés utcai Állatorvosi Rendelőintézetben is megerősítették, hogy ha nincs párosítva gazdi a kutyachiphez, akkor ez az állatorvos mulasztására vezethető vissza, mert általában nem a beültetéskor, hanem csak később frissítik elektronikus úton a rendszert.

Interneten a petvetdata.hu címen bárki ellenőrizheti, hogy rendben vannak-e a chip és gazdáinak adatai. Aki hibát észlel, az állatorvostól kérheti a javítást.

Drága a chip, de a hiánya is

Januártól az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem láthatják el. Az ebek azonosítását elősegítő mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, így állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.


Forrás: MTI

Miért jó a mikrochip?

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. A kötelező chip hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldására – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője -, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt azonosítható a kutya gazdája. Persze csak akkor, ha a kutyában lévő chip sorszámához naprakész adatokat is társítanak a “petvetdata” rendszerben. A tulajdonoshoz és a kutyához kapcsolható információkat rendszeresen frissíteni kell a rendszerben, melyet a gazda az állatorvos segítségével tehet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik