Szórakozás

Megfigyelik a diákok Facebook-posztjait

facebook (facebook, )
facebook (facebook, )

Egy dél-kaliforniai iskolakerület ezzel akar véget vetni az internetes zaklatásoknak és a diákokat érintő egyéb problémáknak: az egyelőre próbaszakaszban lévő program heves vitát váltott ki.

A Glendale-i Egyesített Iskolakerület a közösségi oldalak megfigyelésére specializálódott Geo Listening nevű céget bízta meg tavaly, hogy tartsa szemmel 14 ezer diákjának nyilvános bejegyzéseit-írja az Eduline.

A cég számítógépei folyamatos megfigyelés alatt tartják a diákok Twitter-, Instagram-, Facebook- és egyéb közösségi oldalakon látható nyilvános bejegyzéseit.

Olyan kifejezésekre keresnek rá, mint öngyilkosság, szexuális tartalmú üzenetek, vagy éppen a különféle káromkodások. Ha kifogásolható bejegyzést találnak, akkor azt jelentik az iskolának.

A problémás posztok lefotózva kerülnek a napi jelentésekbe, olyan adatokkal kiegészítve, mint hogy mikor és hol születtek a bejegyzések, és miért keltette fel az elemzők figyelmét. Azt már az illetékesek döntik el, hogy tesznek-e lépéseket a bejelentett üzenetek miatt.

Jogvédő szervezetek szerint igen vékony határvonalon mozog a tankerület , és a diákokat is zavarja a megfigyelés.

A Facebook legutóbbi bejelentése is hasonlóan nagy port kavart, ami arról szólt, hogy a nagyobb műsorszolgáltatók is közvetlenül és legálisan hozzáférhetnek nyilvános Facebook posztjainkhoz. A közösségi oldal ugyanis megállapodott a híróriásokkal, így akár a híradóban is viszontláthatjuk a publikus bejegyzéseinket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik