Szórakozás

A rejtett cukor csapdái, avagy Gwyneth Paltrow sem tévedhetetlen

A trendnek a sztárokon kívül az is lendületet ad, hogy mindenki meg van győződve a kizárólag természetes alapanyagból készült italok egészségügyi előnyeiről.

A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a turmixolt gyümölcslevek fogyasztásának hátrányai is lehetnek.
A sűrű gyümölcsitalok (smoothie) és kevert gyümölcslevek nemkívánatos tulajdonsága, hogy jelentős mértékben megnövelhetik az elfogyasztott cukor mennyiségét – írja a Házipatika.com.

A Gwyneth Paltrow színésznő és James Cracknell olimpiai evezős által is népszerűsített trend hatására az Egyesült Államokban jelentős ugrás következett be a gyümölcsprések és turmixgépek eladásában. A juicing nevű őrület abban különbözik a rostos ivólevektől, hogy előbbi során csak a gyümölcs levét és tápanyagtartalmát vonják ki, az emésztést elősegítő rostanyagot azonban eldobják.

Barry Popkin, az Észak-Kaliforniai Egyetem táplálkozástudományi professzora, és Dr. George Bray orvos szerint azonban a szénsavas üdítőitalokat gyümölcslevekre cserélő emberek becsapják magukat a cukorbevitel tekintetében. Egy 250 ml-es Innocent márkájú smoothie például 34,3 gramm, míg egy 500 ml-es facsart narancslé 51 gramm cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen: egy 330 ml-es dobozos kólában 39 gramm cukor van.

“Gondoljunk csak arra, hogy ha megeszünk egy vagy két narancsot, eltelünk vele. Ha viszont megiszunk egy hat narancsból készült smoothie-t, az két órával később nem sokat befolyásolja azt, mennyit fogunk enni” – magyarázta Popkin professzor.

A Brit Orvosszövetség múlt héten megjelentetett kutatása azt mutatta, hogy azokban a kísérletben részt vevő ápolónőkben, akik egész gyümölcsöt, különösen feketeáfonyát, szőlőt és almát ettek, kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú diabétesz. A gyümölcsleveket fogyasztókban viszont magasabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Azokban, akik a gyümölcslevekről az egész gyümölcsökre váltottak, 7 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának kockázata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik