Szórakozás

Jelentkezési dömping: változnak az OKJ-s tanfolyamok

tanfolyam (tanulás, tanulás, diák, tanuló, egyetemista, )
tanfolyam (tanulás, tanulás, diák, tanuló, egyetemista, )

Megdőlt a csúcs: augusztusban jelentkezett a felnőttképzésben részt vevők egynegyede OKJ-s tanfolyamra.

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. Szeptembertől hosszabbak és drágábbak lesznek a munka mellett is végezhető tanfolyamok, nappali képzésben pedig kevesebben tanulhatnak majd állami támogatással – írja az Eduline.hu. Például egy pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést eddig 3-4 hónap alatt meg lehetett szerezni, ezentúl ez akár 3-4 évig is tarthat.

A melyiksuli.hu jelentkezési statisztikiából kiderül, hogy a jelentkezők 25%-a azért adta be augusztusban a jelentkezését, mert így még a régi feltételekkel, olcsóbban és gyorsabban szerezhetnek szakképesítést.

A tavalyi évhez hasonló augusztusi fellendülés után azonban jelentős keresletcsökkenés jöhet: az új OKJ bevezetése már az idei utolsó negyedévben éreztetheti hatását, azonban igazán drasztikus kereslet-visszaesésre 2014-ben számít a melyiksuli.hu.

A felnőttképzés új rendszere válaszút elé állítja az oktatási intézményeket: egyesek képzési ajánlataik szűkítésére, míg mások részleges profilváltásra kényszerülhetnek. Az egyéni, lakossági résztvevőknek indított OKJ-s tanfolyamok mellett a jövőben még fontosabb szerepet játszhatnak a pályázati forrásból finanszírozott képzések, a kötelezően előírt hatósági vizsgák, a munkaügyi központok által finanszírozott képzések vagy a vállalati továbbképzések – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik