Szórakozás

Ne legyen nehéz az iskolatáska

Szakemberek szerint nem árt testileg –lelkileg is felkészíteni a tanévkezdésre a gyerekeket.

A tanévkezdés minden évben kihívás a gyereknek, a szülőnek is. A nyári lazulás után jön a reggeli rohanás, amikor a gyerek és a felnőtt is ingerültebb, hiszen az egyiknek az iskolába, a másiknak a munkába kell visszazökkennie.

Ha csörög a vekker

„Anya miért? Háromszor már voltam” – mondta felháborodottan tavaly iskolakezdéskor anyukájának a szomszéd kisiskolás kislány. Hamarosan becsengetnek, és a Szeged24-által megkérdezett pszichológusok szerint nem mindegy, hogy milyen lelki-testi felkészüléssel indulnak útnak a gyerekek az iskolába.

Az egyik kardinális pont épp az, amit a kislány is említett, azaz a rendszeresség újra, – vagy elsősöknél először – megszokása.  Azaz, hogy hét óra körül csörög a vekker, és nincs mese, iskolába kell menni.

A tévhitekkel ellentétben gyerekek jó része egyébként a barátok miatt nem búslakodik csupán leszegett fejjel a vakáció végén, hanem várja is az iskolát meg nem is. Ezért célszerű már a szünet végén felkészíteni a csimotát az esti iskolaidő szerinti lefekvésekre és a reggeli felkelésekre.

Ép testben ép lélek

A másik érzékeny pont, hogy nyáron az étkezésekkel is jobban elengedjük a gyerekeket. A nyaralás alatt jobban megengedjük nekik a lángost, a nyalókát, a fagyit, a jégkrémet, az édességeket, a cukros üdítőket, amelyek nem tesznek feltétlen jót az immunrendszernek. Pedig fontos, hogy a gyerekek erős szervezettel kezdjék a tanévet, ne kapjanak el minden fertőzést, ne hiányozzanak az iskolából, meg tudjanak felelni a napi feladatoknak.

Célszerű tehát már az iskolakezdés előtt elkezdeni adni a gyerekeknek a változatos, vitamindús ételeket, az ilyenkor szezonális zöldségeket, gyümölcsöket. Esetleg valamilyen immunerősítő készítményt is beszerezhetünk, hogy a kisdiákok a nyaralás után testileg is megerősödve lépjenek be az iskolakapun, ha becsengetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik