Szórakozás

A Tiszából mentették a kisvidrát

Nimród, a vidra kölyök (Nimród, a vidra kölyök)
Nimród, a vidra kölyök (Nimród, a vidra kölyök)

Az elmúlt években mindig került 1-1 fiatal vidra a Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába, ezért az állatkert szakemberei tapasztaltnak számítanak ezen fokozott védett állatok elárvult kölykeinek felnevelésében. Azonban olyan fiatal vidrát, mint a júliusban érkezett Nimród, még nem fogadtak. A körülbelül 2 hónapos állatot a szegedi Tisza-parton, a Belváros magasságában találták.

Minél fiatalabb egy kölyök, annál nagyobb kihívás az a törekvés, hogy az őt nevelő anyját ember helyettesítse. Bár kezdetben voltak kritikus napok, elsősorban az etetéssel összefüggésben, végül sikerrel jártak: az ifjú vidra szépen fejlődésnek indult.

Magyarország európai viszonylatban „vidranagyhatalomnak” számít, elsősorban a fokozott és hatékony védelmének köszönhetően. Azonban sok országban, elsősorban Nyugat-Európában a természetes vizes élőhelyek csökkenése és az orvvadászat miatt számos régióból kipusztult. Több országban, például Hollandiában a visszatelepítésével próbálkoznak. Sokan kártevőnek tartják, főleg a halastavak környékén, és ezért irtják illegálisan, sajnos Magyarországon is. Bár valóban hatékony halász, és az étvágya is nagy, megjelenése egyesi vidékeken éppen azt jelzi, hogy megfelelőek a körülmények, a terület jó és stabil ökológiai állapotú.

Bár régen több magyar állatkertben is bemutatták, ma már csak a Szegedi Vadasparkban és petesmalmi Vidramenhelyen találkozhatnak a látogatók itthon európai vidrával, mindkét helyen mentett állatok élnek. Nimród későbbi sorsa attól függ, mennyire lesz képes felnőttként az önálló életre. Ha igen, visszaengedjük a természetbe, ha nem, állatkertben él majd tovább az illetékes hatóság elbírálása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik