Szórakozás

Amit a naptejről tudni akartál

Mindenki ezerszer hallotta már, hogy a bőr egészségének megőrzéséhez, illetve a bőrrák és a korai öregedés megelőzéséhez kulcsfontosságú a naptej használata, illetve a túlzott mértékű közvetlen napsugárzás elkerülése.

Az ernyőkön és a kalapokon kívül az ókori kultúrák máshogy is védekeztek a napsugárzás ellen. Gyógynövény-kivonatokkal és ásványi porokkal védték magukat az UV-sugárzásról. Az összetevők listáján többek között a rizsdaraolaj, az anyag és a kátrány is szerepelt. A modern idők naptejeit lógesztenye-kivonatból kezdték gyártani az 1910-es években, elsőként Zeozon márkanévvel. Az 1930-as években megjelent az Ambre Solaire napolaj, amelynek sokkal könnyebb volt az alkalmazása.

A naptejek mindig is “szigorúan titkos” kutatások tárgyát képezték a hadtudományban. Az 1940-es években az Egyesült Államok hadserege és légiereje arra kérte az Amerikai Orvosok Szövetségét, hogy minél hatékonyabb tanáccsal álljon elő a napvédelmet illetően. A nanotechnológia terjedésével a szabad szemmel láthatatlan részecskékre bontott összetevők (például a titánium-dioxid) kerültek előtérbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik