Szórakozás

Segítség, ételfüggő vagyok! – A túlsúly lelki háttere

zabál (eszik, junkfood, mcdonald's, )
zabál (eszik, junkfood, mcdonald's, )

Megfigyelted már, hogy sokszor olyankor is eszel, amikor nem is vagy igazán éhes? Elviselhetetlenül tör rád az éhség, néha még olyankor is, amikor már túl vagy egy kiadós ebéden? Simon Alexandra, fitnesz instruktort kérdeztük a túlsúly lelki okairól, a "lelki evésről".

Új sorozatot indít a Fehérvár24: fitness-őrültek leszünk! Az elkövetkezőkben Simon Alexandrával karöltve azon leszünk, hogy mindenkit rávegyünk a mozgásra, és arra,hogy egészségtudatosan éljen.

Simon Alexandra, “fitness junkie”

Szandra több éve dolgozik fitnesz instruktorként, jelenleg pedig az IWI személyi edző tanfolyamát végzi. Rengeteg nővel volt dolga a munkája során és a mai napig fantasztikus hatással van rá, hogy milyen változásokon mennek keresztül azok, akik elkezdenek sportolni.

Az önbizalomhiányos nőkből erős, büszke, életvidám hölgyek lesznek, nemcsak fizikailag fejlődnek, hanem lelkileg is sokat kapnak a sporttól- mondta Szandra a Fehérvár24-nek, akit most arról kérdeztünk,hogy mit gondol a nassolás pszichés tényezőiről, miért érzünk olyankor is olthatatlan vágyat az evésre, amikor nem is vagyunk éhesek?

“Úgy gondolom, ha naponta legalább ötször eszünk, nem túl nagy adagokat és minden tápanyagot megadunk a szervezetünknek, akkor járunk a legjobb úton. Sokszor viszont az ember olyankor is vágyik a finom falatokra, amikor a testének egyáltalán nincs is szüksége rá. Néha talán Te is érzed, hogy csak az agyad vagy a szemed kívánja az étket. Azt azért hozzá kell tennem, hogy itt nem annyira az agyról, mint inkább a lélekről van szó. A lélek pedig bonyolult és legrosszabb időpontokban gajdul meg, és természetesen a leghízlalóbb ételek után vágyakozik. Ilyenkor kell a hatalmas nagy önuralom és minden eszközt be kell vetni, hogy a végén a kis angyal győzedelmeskedjen a csokiért, pizzáért, hamburgerért tomboló ördög ellen.”

fotó:weightlossguru.com

Hogy mit tehetünk ezzel az “ördöggel”, ami negédesen próbál rávenni minket a nassolásra?A valódi éhségnek vannak fizikai tünetei: nem egyik pillanatról a másikra csap le ránk, fokozatosan hatalmasodik el rajtunk- teszi hozzá Szandra.

“A csata első lépése, hogy felismerjük, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy most is csak az agyunk próbál meg rávenni minket, hogy felszedjünk pár extra kilót, a lelkünknek kell egy kis finomságtól remélt megnyugvás.A valódi éhség elmúlik, amikor a szervezeted megkapta, amire szüksége van, viszont amikor lelki dolgok miatt eszel, akkor az étkezés után sem szűnik meg igazán a vágy az étel iránt.Fontos, hogy felismerd a jeleket! A lelki problémákra nem megoldás a kaja, maximum csak tetőzi azokat! Figyelj a testedre, mert akkor minden egy idő után rendben lesz, hiszen tudjuk: „Ép testben, ép lélek! Ha pedig rádtör az ilyen fajta éhség, próbád meg megállni a nassolást ,és töltsd azzal az időt, hogy rájöjj, mi az, ami igazán bántja a lelkedet.”

Simon Alexandra nemrég alapított közösségi oldalán, már több mint 10 ezer ember követi őt. Itt inspirációt, erőt és tippeket ad a sportoláshoz, diétához, egészséges életmódhoz. Ha személyesen is szeretnétek találkozni a “fitness junkie-val”, akkor intenzív zsírégető edzésein, a kiscsoportos funkcionális tréningein és személyi edzésein megtaláljátok. Erről bővebben itt tájékozódhatsz.

Következő cikkünkben az otthoni edzés problematikáját tárgyaljuk majd. Nincs időd konditerembe járni? Túl drága a bérlet? Többé már ez sem lehet kifogás!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik