Szórakozás

Elmarad az O.Z.O.R.A.? – A szervezők fellebbeznek

ozora(1)(430x286)(1).jpg (ozora, )
ozora(1)(430x286)(1).jpg (ozora, )

Mint arról korábban beszámoltunk, nem kapott engedélyt a jegyzőtől az ozorai fesztivál. A jegyző korábban azt mondta, hogy ha a rendezvényt valamelyik szakhatóság nem engedélyezi, akkor a jegyző sem teheti ezt meg.

Molnár Ádám a rendezvény sajtókoordinátora az MTI-nek a helyszínen elmondta: várják a kormányhivatal állásfoglalását a fellebbezésről, de arra nem tudott választ adni, hogy mikor számíthatnak arra. Közölte: bíznak abban, hogy értékelni fogják az illetékesek a kulturális értékteremtést.Molnár Ádám hangsúlyozta, hogy mindegyik szakhatóságnak megfelelt a rendezvény előkészítése, kizárólag a rendőrségnek nem.

Az MTI végleges elutasítást firtató kérdésére közölte: nem erre koncentrálnak, hanem arra, hogy a világ 70 országából érkező művészek és a több ezer fiatal holnaptól önfeledten szórakozhasson “egy, a világon is egyedülálló” fesztiválon.Hozzátette: a tervek szerint kedden 18 órakor tartják meg a nyitórendezvényt az ozorai asszonykórus részvételével.

Molnár Ádám elmondta, hogy hétfő reggel mintegy ötezren voltak a fesztivál helyszínén, de “a létszám keddig akár a háromszorosára is növekedhet”. Hozzátette: a jelenlévőket és a fesztiválra igyekvőket nem tájékoztatták eddig arról, hogy a rendezvény engedélyezésével gondok vannak.

A fesztivál szervezői az MTI kérésére elküldték azt a rendőrségi szakhatósági végzésről – általuk készített – kivonatot, amelyet Igar önkormányzata a sárbogárdi rendőrkapitányságtól múlt pénteken kapott válaszul a 2013-as O.Z.O.R.A. Fesztivál engedélyezési kérelmére.

A rendőrség állásfoglalásában az O.Z.O.R.A. Fesztivál elnevezésű, alkalmi zenés, táncos rendezvény ügyében a szakhatósági hozzájárulást megtagadta. Indoklásként többek között a biztonsági személyzet létszáma, a terület méretei és a kerítés meglétének hiányából adódó kontroll nélküli bejutás lehetősége szerepel. Emellett a rendőrkapitányság hivatkozott a 2011-12-es rendezvény bűnügyi statisztikáira is.

A szervezők álláspontja szerint a vendéglétszámhoz igazított biztonsági őri vagy rendezői létszám meghaladja az előírtakat. A kontroll nélküli bejutási lehetőséggel kapcsolatban azt írták: a vonatkozó jogszabály nem írja elő, hogy a rendezvény szervezője a beléptetés és a házirend betartásán túl bármilyen biztonsági prevenciót alkalmazzon.

A bűnügyi statisztikákkal kapcsolatban megjegyezték: a végzés statisztikai adatai nem utalnak halálos vagy életveszélyes esetekre, illetve a be- és kiléptetésnél alkalmazott ellenőrzés továbbra is a szervező instrukciói alapján történik, azaz a közbiztonságra veszélyes eszközöket, valamint kereskedelmi mennyiségű élelmiszer behozatalát kell/lehet megakadályozni.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kiss Z. Edward az MTI érdeklődésére közölte: az O.Z.O.R.A. fesztivál ügyében a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében szakhatósági állásfoglalást hozott, amelyről nem kíván további állásfoglalást adni.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója hétfő délután a 30 hektáros rendezvényterületen mintegy ezer sátrat és 6-7 ezer embert látott, többségében külföldieket. A beléptető kapunál több százan várakoztak és folyamatosan érkeztek gépkocsikkal és autóbuszokkal a fesztiválozók. Az előadások és koncertek helyszínei közül néhányon még munkálatok folytak. Az O.Z.O.R.A fesztivál hivatalos programja a meghirdetés szerint augusztus 6-11-ig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik