Szórakozás

Ádám és Éva nem ismerte egymást

ádám és éva (ádám és éva, )
ádám és éva (ádám és éva, )

A legújabb kutatások szerint egy időben élhettek, de nem találkoztak.

Az ősi Ádám, avagy minden férfi apja 135 ezer évvel ezelőtt élhetett, ugyanakkor, amikor az ősi Éva is. Azonban hiába van időbeli átfedés, ez a két ember nem ismerhette egymást – mondta Melissa Wilson Sayres genetikus.

A Science című folyóiratban közzétett kutatások szerint a férfi Y kromoszómája alapján az eredete visszavezethető egyetlen közös ősre, mivel ez apáról fiúra öröklődik. Viszont a mitokondriális DNS-t csak az anya adhatja tovább, így az ősi Évához is el tudunk jutni. Az idő múlásával azonban az Y kromoszóma duplikálódott, összekeverve a DNS-szakaszokat – mondta Carlos Bustamante, a kaliforniai Stanford Egyetem genetikusa.

A kutatók úgy hiszik, hogy a modern ember kb. 60-200 ezer éve hagyta el Afrikát, és minden nő édesanyja valószínűleg Kelet-Afrikából származik. – írja a mult-kor.hu. Bustamante és kollégái 69 olyan férfit vizsgáltak meg, akik különböző népcsoportokból származnak. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy minden férfi közös őse 125-156 ezer évvel ezelőtt élhetett. A nők esetében 24-től vettek mintákat, amelyekből kiderült, hogy minden nő ősi anyja 99-148 ezer évvel ezelőtt létezhetett. Tehát egy időben élhettek, de annak valószínűsége, hogy ismerték egymást nagyon csekély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik