Szórakozás

Most inni kell!

Egy hét perzselő forróság jön, amelyben fontos a mentősök szerint a folyadékbevitel, de nem mindegy hogyan.

A kánikulában a kiszáradás veszélye miatt nagyon fontos a szakemberek szerint  akárcsak a megfelelő folyadékpótlás. A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

Fontos a megfelelő folyadékpótlás ásványvízzel vagy teával, a cukros üdítőital azonban nem javallott, mert attól még szomjasabbak leszünk, és vércukorszint ingadozást is okozhat, ami szintén veszélyes hőségben. Ugyanis a cukor gyorsan elég a szervezetben, lezuhanhat a vércukorszint, a vérkeringésben is zavar támadhat, ami ájuláshoz vezethet. Ájulásos rosszullét esetén hűvös, árnyékos helyen le kell fektetni a segítségre szorulót, így az átmeneti zavar hamar rendeződhet.

Az alkohol sem javasolt, különösen fürdőzés közben. A felhevült test , a hőség az alkohol hatását felerősíti, így ezek együttes hatása ha vízbe ugrunk, az fulladásveszélyt okozhat.

Az útra kelők azt vegyék figyelembe, hogy nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, emiatt nagyobb a balesetveszély. Így a sofőröknek sem árt bekészíteni egy palack vizet a kocsiba.

Azok pedig, akiknek a napon kell dolgozniuk, vagy lenniük hosszabb ideig különösen ügyeljenek arra, hogy a hőségben legalább 2-3 liter folyadékot megigyanak és néha tartózkodjanak árnyékban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik